Държавния департамент на САЩ: Не бива да се забравя заплахата от ядрен тероризъм

Снимка: Архив

Не бива да се забравя за опасностите, произтичащи от заплахата от ядрен тероризъм, според високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от американското издание Washington Examiner.

Кристофър Ашли Форд, помощник-държавен секретар по международната сигурност и неразпространението на ядрените оръжия, изнесе реч в рамките на конференция по сигурността, в рамките на която подчерта: „Все още би било добре, ако говорим от време на време за контрабандата на ядрени материали и за ядрения тероризъм, за да се гарантира, че всички остават фокусирани" върху проблема.

Форд приветства успеха на международните наблюдатели и следователи в предотвратяването на подобни атаки, но подчерта, че заплахата от радиационен или ядрен тероризъм все още е актуална.

Макар че създаването на подобна бомба е „по-трудно, отколкото можем да си представим“, в същината си тя остава прекалено опростена. Контрабандистите и бъдещите терористи може да се надяват, че ще се възползват най-накрая от липсата на надеждни практики в областта на сигурността в Русия и други бивши съветски републики.

„Не можем да сме сигурни какво е количеството на материала, който вече е налице на черния пазар", призна Форд, като същевременно допълни: „Има много измами с ядрени материали там, но не всичко е лъжа и има достатъчно реални случаи, за да стане ясно, че наистина трябва да приемем това предизвикателство много сериозно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка