Държавно погребение за чешкия славей Карел Гот

Възможно е да има и ден за национален траур в Чехия

Чешкият премиер Андрей Бабиш и министърът на културата Лубомир Заоралек предложиха Карел Гот да бъде погребан с държавни почести. Най-вероятно денят на погребението му ще бъде обявен за ден на траур. Това съобщават медиите в Прага само часове след като стана ясно, че кралят на чешката попмузиката е починал.

Държавните погребения в Чешката република имат строго определен ред, координиран от семейството на покойника и висши държавни служители. Част от церемониала са траурното шествие и излагането на саркофага за поклонение в катедралата "Свети Вит". Последното държавно погребение в Чехия беше през 2011 г., когато почина бившият президент Вацлав Хавел.

Както „Труд” съобщи по-рано пегендарният чешки изпълнител Карел Гот почина на 80-годишна възраст. Той е издъхнал малко преди полунощ във вторник, а за смъртта му съобщи съпругата му, след това и чешката информационна агенция ЧТК. Преди по-малко от три седмици певецът съобщи, че страда от тежка форма на левкемия. Във Фейсбук той сподели, че се лекува амбулаторно и е щастлив, че е близо до семейството си. Преди няколко години той бе преживял лимфом.

През годините на страхотната си кариера изпълнителят с глас на ангел е сравняван с най-големите музиканти, мнозина го смятаха за „чешкия Синатра”. Безкрайно талантлив и чаровен, той наистина ще остави следа в популярната музика.

Вечно усмихнатото момче Карел Гот, запазило през годините младежкия чар и блясъка в очите си, само преди по-малко от 3 месеца отпразнува 80-ия си рожден в комапнията на много известни личности в Пражкия театър. Той има статута на абсолютна знаменитост, неподлежаща на контрола на времето. Наричан е още „Чешкият бог” (фамилията „Гот” се превежда като „бог”), чийто феноменален музикален талант в самото начало се подкрепя и развива от руския учител Константин Каренин, ученик на великия Шаляпин.

Носител е на 42 национални награди „Златен славей” за най-добър изпълнител на Чехия. Първия „славей” той печели през далечната 1963-а като певец №1 на Чехословакия. Забележително достижение, което едва ли някой е постигал. Албумите му – 150 (някои даже ги пресмятат до 200) на брой! – са издадени в милионни тиражи, много от тях са обявени за златни или платинени.

И сега Карел Гот продължава да е наричан златният глас на Чехословакия. Нищо, че тази държава не съществува от 27 години – и в Чехия, и в Словакия той си остава любимият славей. Ангелският му глас е печелил десетки награди по света – и на Запад, и на Изток, а албумите му са златни и платинени. Карел Гот два пъти е гостувал и на българския фестивал „Златният Орфей”.

В чужбина са продадени около 50 милиона аудионосители с негови записи. Тези, които го помнят, сигурно понякога си тананикат песничката за пчеличката Мая от анимационния филм, изпята някога от Карел...

Ето няколко любопитни факта за чешката поплегенда:

-Говори свободно 7 езика, а в богатата си кариера е изпял песни на 15 езика.

- За малко да стане художник, рисува през целия си живот.

-Двамата с Хелена Вондрачкова са чешките Лили Иванова и Емил Димитров.

-Вечният ерген се жени на 68 за 36 години по-младата медсестра Ивана. От нея има две дъщери и още две от предишни връзки.

-По тиражи на албумите си бие дори АББА и Би Джийс.

А като си помисли човек, че по всяка вероятност музиката е можела да се размине с таланта на Карел. Роден е на 14 юли 1939 година в Пилзен, а родната му къща е разрушена от бомбардировка през войната. От малък той мечтае да стане художник, рисува много, но късметът не е с него, когато кандидатства в художественото училище. И се записва в професионална гимназия, където придобива специалността електротехник на трамвайни релси. Започва работа в машиностроителен завод, а там се включва с удоволствие в концерти и спектакли. Музиката го обзема изцяло и той разбира, че не може да живее без нея – и така 6 десетилетия, до последния си дъх.

Повече за живота на музикалната легенда Карел Гот - ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица