Дъщерята на първия промишлен производител на рози отглежда цветя от над половин век

Дъщерята на първия промишлен производител на рози в България отглежда градинските цветя повече от половин век. Диана Димова от павликенското село Батак наследила поминъка от своя родител.

Розопроизводството е станало семеен бизнес, като цялата фамилия се труди денонощно в градините и оранжериите. В стопанството се отглеждат близо 200 хибрида и разновидности на градински рози, които украсяват паркове, градини и хотели в България, Румъния и Франция.

Още в средата на миналия век бащата на Диана Димова захванал да отглежда рози с мостри, донесени от Франция в куфар. Толкова се запалил по тази дейност, че става първият промишлен производител у нас.

„През 1954 г. моят баща взел от негов познат от село Дъскот, който внесъл корени на рози и поставил началото на производството им", разказва Димова.

Самата тя е в розовите градини, откакто се помни - още от далечната 1957 г., когато била едва 6-годишна. Тя е категорична, че някога в отрасъла е имало целенасочена държавна политика, а предприятието „Булгарцвет“ в Павликени и София произвеждало рози в промишлени количества.

"По онова време нашата околия е стигала до добиване на 8 милиона стръка рози за износ за холандски и френски фирми", връща се десетилетия назад розопроизводителката.

След 90-те години на миналия век Диана Димова се регистрирала като земеделски производител като през годините стопанството и се разширило и в момента отглежда голямо разнообразие от градински рози.

„Ние сме се насочили в производството на контейнери. Произвеждаме розите навън, през есента ги залагам в контейнери, растенията са в плик, в който са насипани с оборски тор. Имам 103 чаени хибрида и разновидности в различни цветове. Отглеждам минита, които са 53 вида и са облагородени. Влачещите рози са 23 сорта. Отглеждам и дърво роза, което е на мода сега", обяснява трудолюбивата цветарка.

В отглеждането на красивите цветя в Батак участва цялата и фамилия. Единият от двамата синове - Здравко, също помага в стопанството на своите родители, брат му пък развъжда рози във великотърновското село Шемшево. През лятото, когато гостуват внуците, поливат в градините и оранжериите заедно с баба си и дядо си. Благоуханните цветя са и много капризни, тъй като са мишена за различни вредители.

„Розата е едно от най- капризните растения и тя приема абсолютно всички вредители, които могат да унищожат растението", споделя Здравко Димов.

Освен в производството на контейнери, фамилията се специализирала и в отглеждането на рязан цвят.

„В бизнеса с рязан цвят, тоест букетите, които се предлагат по магазините, сме около 17 години, но близо от около 6-7 години се опитваме да ги отглеждаме биологично. Имаме 15 вида разцветки, като основно сме наблегнали на цветните рози, въпреки, че се гледат по-трудно, защото вредителите, които нападат розата, в светлия нюанс, в цветния, се виждат по-лесно“, уточнява Здравко Димов.

Диана Димова не ползва европейско субсидиране, тъй като стопанството и не е голямо. По думите й, приходите от търговията с рози са достатъчни, за да изхранват двете семейства. Изнасят за градинските центрове в България, както и за Гърция и Румъния. Изпълняват и частни поръчки с куриер из цялата страна. Годишно Диана Димова продава няколко хиляди храсти и стръкове цветя. А напролет, когато розите започнат да цъфтят, стопанството и се превръща в разноцветна райска градина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България