Дъщерята на шофьора, спасил живота на 13 деца: Почестите, които баща ми получи посмъртно, ни дават сили да продължим

Кадър от БТВ

Преди дни Румен Архипов получи отличието „Достойните българи” посмъртно. Той е шофьорът на училищен бус, който получи инфаркт зад волана, но спаси 13 деца, като овладя колата да не се преобърне. Полицаят Румен Костадинов пък помогна децата да излязат от буса много бързо. Дъщерята на Румен получи наградата от името на починалия си баща.

„Почестите, които баща ми получи посмъртно, ни дават кураж и сили, за да продължим. Времето реално не лекува, просто свикваме с болката и продължаваме”, заяви Оля Архипова пред БТВ. Тя посочи, че би искала да запомнят баща й с неговото уникално чувство за хумор. „Той беше самокритичен и скромен и сигурно нямаше да има куража лично да бъде удостоен с такова признание”, допълни Оля.

Тя не смята, че е успяла да усвои всичко от нещата, които баща й се е опитал да я научи. Според нея много е лесно човек да се прави на добър, да проявява отговорност, но реално такива случки извън проявата и пищността са малко, има хора, които го правят без да търсят показност.

„За пет месеца нямахме куража и силите да се срещнем лично с полицая и неговото семейство, които са оказали първа помощ на баща ми, за да изразим лично своята признателност”, призна обаче Оля.

Преди точно 5 месеца един мъж спаси живота на 12 деца с цената на своя живот. На 16 октомври миналата година, Румен Архипов - шофьор на училищен автобус, получава инфаркт зад волана и си отива от този свят. Но в последните секунди от живота си успява да спаси от фатална катастрофа децата, които е возил към вкъщи.

Автобусът се движел по пътя от Кюстендил, където се намира училището, към село Слокощица, откъдето са децата. 5-километров маршрут, който Румен минавал всеки ден, баз да знае, че на този ден го минава за последно и че в последния си миг ще спаси живота на 13 деца.

Шофьорът насочва автобуса към зид на двор с кофа за боклук отпред, което омекотява удара. Тази реакция спасява живота на всички деца в колата, но неговия никой не можел да спаси. Пристигат две линейни, но вече било късно.

Румен Архипов 15 години е бил шофьор. Любимият на децата! Всеки ден возел всяко едно до входа на дома му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България