Дюнерджията, орисан да открива пари

Портмоне с 5000 евро и документи на гурбетчии в Белгия спаси Стельо Михайлов от Омуртаг

За четвърти път намери чужди пари и издири собствениците им, за да им ги върне, без да се поблазни за миг дори тихомълком да си ги прибере, дюнерджията Стелиан Михайлов от Омуртаг. Последните 5000 евро, които спаси, го “намерили” във вторник вечерта, а той бързичко пак издирил и собственика им.

Досега благодарение на него близо 60 000 лв. са върнати на хората, които ги загубили. Затова и Стельо вече е истински талисман на градчето. Млади и стари със смях го дърпат да го пипнат за късмет, че дано и те попаднат на пари - я от лотария, я от тото, я от небето....Той пък казва, че след всяка такава “находка”, която спасил за загубилия я стопанин, господ му отсипва щедро успех и благоденствие и за него, и за семейството му, което е разпръснато и из Германия.

Историята на Стельо Дюнерждията от ромски произход на автогарата в Омуртаг разказа през септември миналата година “Труд”, а телевизии и сайтове я подеха и тиражираха още месец поне.

“Ей, провлачи ти “перото”. След тебе още един портфейл намерих с 2700 лв., а оня ден и друг с документи и евро. 5 000 евро били”, сподели Стельо пред кореспондента ни.

И тази случка като миналия септември изуми прокуратурата. Магистрати похвалиха Стелиан и те самите са в почуда от този късмет.

“Много свестен човек е той. На чуждо не посяга никога и все гледа да помогне. Радваме му се много на доброто, което прави и дано е “заразно”, че лошотията много стана”, разказаха от обвинението.

За “Труд” пък Стельо не спести и огорчението си от последната история, в която намерил портфейлът, който бил изпаднал от млад мъж в супермаркета в Омуртаг.

“Бях с моя приятел Петър. Излизаме и гледам пак портмоне. Отворих го и вътре много пари. Преди това от там мина семейство с детска количка. Отворих и видях документите, настигнах мъжа към края на паркинга. Викам му на шега - Ей, ти май искаш пак да ме дават по медиите, герой да ме правиш и се смея. Като видя, че му размахвам портмонето, оня викна, че съм го откраднал, да не го баламосвам, а да му го връщам. Бе, викам му - аз, ако исках да го крада, щях ли да те гоня да ти го връщам”, чуди се той на акъла на младия човек.

После станало ясно, че собственикът просто се шашнал. Даже ни бил разбрал, че е паднало портмонето му на излизане от магазина, а вътре били документите и сериозната сума пари.

“На другия ден жена му дойде на автогарата при нас да обясни, че се стреснали. Били си дошли от Белгия, а вътре били документите и се притеснили много”, доразказва поредната си история с чужди пари търговецът с особен късмет.

Първата голяма находка

Чанта с евро, долари и

злато за 50 000 лева

Треснал на плота 5 долара за благодарност и хукнал

Чанта, натъпкана с пари, евро, долари и злато, направи прочут и извън Омуртаг търговецът Стельо миналата година. Историята станала някъде миналия юни, когато дюнерджията отишъл да се жалва за откраднат скъп телефон и да се чуди защо той каквото намери връща, а хората нагло прибират чуждото.

Та, онази чанта с пари и злато за 50 000 лв., стояла до павилиона му на автогарата. Стельо, който работел вътре с жена си, прибрал вещта да не е вземе някой. Минало време, защото имало много клиенти и чак после погледнал вътре.

Ахнал изумен, била натъпкана с пари. Плик с долари, друг с евро, трети със злато. Излязъл тогава навън и видял как един мъж ходи обезумял из автогарата сякаш търси нещо. Сетил се, че сигурно е негова чантата и я размах срещу му. Онзи хукнал и я грабнал от ръцете му. Даже не погледнал вътре ли са всички пари и не благодарил.

Треснал на плота 5 долара за благодарност и хукнал. След време се върнал да ги благославя за доброто. Разказал, че бил изселник в Турция и се върнал да си купува къща.

27 години на автогарата

Колкото повече добро прави, толкова повече благодат идва

Вече 27 години Стелиан Михайлов е на автогарата в Омуртаг и се занимава с продажба на закуски. Има и собствен цех, където се приготвят, прави скара и дюнери. Върти търговия и в близкото село Беломорци. Работят и той, и жена му. Имат и четирима служители.

Казва, че стават по тъмно и не изпускат работата от собствените си ръце нито за ден. Смята, че колкото повече добро прави, толкова повече благодат идва и в дома му. Никога не е ламтял за чуждо и знае, че краденото солено ти излиза някой ден. Категорично не приема етикета за крадливите роми и с гордост се хвали с натрупаното през годините имане.

“Имам два апартамента и две къщи. Имоти имам и в Беломорци. Там строя къща като замък. Всичко ми е направено по конец, с нова и модерна техника и всякакви удобства. Всичко с тези ръце сме изкарали и много труд”, не пести задоволството си той.

Дъщерите му са в Германия, където зетьовите си имат доходоносна работа. Четири от внуци били родени там. Зад граница е и големият син, а малкият Адриан, който е на 14 години, е приет в спортно училище в София.

“Обадиха се вчера да кажат, че много го искат, защото е страхотен волейболист. Такава му е мечтата, да влезе в големия спорт, ма ни е свидно да го пуснем сам в големия град”, хем се радва, хем се притеснява Стельо. И допълва, че след всяко добро, което е направил, е получил още повече.

След първия телефон, който му откраднали миналата година и така историята му стигна и до “Труд”, сега пак му свили втори скъп апарат. Яд го е, но не си го слага тежко на сърцето, защото пари ще изкара. Важното е здраве да има и повече хубави думи и дела между хората.

Ешреф Ешрефов, кмет на

община Омуртаг пред „Труд“:

Лошо е деленето между хората

ешреф ешрефов

Много сме горди, че имаме такива съграждани и то от ромски произход, особено на фона на негативите, които се приписват на този етнос. Лошо е деленето между хората. Работни, честни и успешни има сред всички.

В момента в Омуртаг е пълно с хора, завърнали се от Европа и Турция, които харчат тук парите си и всички са много доволни. Вдигат се много сватби, събират се разделени фамилии.

Това е най-хубавият и благодатен месец и за търговците и постъпката на търговеца радва всички ни. Дано има повече като него и вие медиите да отразявате и тези добри новини, и добрите примери, защото всички сме уморени от противопоставянето. А, добрата новина е като птичка, ще отлети надалеч.

Борислав Борисов, началник на Районно управление в Омуртаг пред „Труд“:

Имаме нужда от

добри примери

Борислав Борисов, рпу омуртаг

Най-много се радваме на такива новини като тези. Поздравления за Стелиан и хората, като него, защото имаме нужда от добрите примери. Стельо е от изключително работливите и почтени хора. Ние не се делим на роми, турци, българи.. В Омуртаг не приемаме, че етносът определя човека и всички вървят под един знаменател. Има свестни роми, а нашите повечето са такива. Имаме и много хора зад граница, които почтено изкарват парите си и пак ги влагат в родния град. Ромската ни махала е от най-хубавите в страната, с къщи на два-три ката. Някога почти целият квартал беше пълен с домове на елитни търговци, които знаят как да правят бизнес и да уважават клиенти, съседи, познати. И сега, въпреки много заминали за чужбина, пак се славим с предприемчивите хора като Стелиан. Той самият е достатъчно заможен и уважава спечеленото с труд и постоянство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица