Дядо влиза в затвора за умишлен палеж

Събирал газови бутилки, за да ги подпали за отмъщение на съседа

81-годишен старец от Сливен получи ефективна присъда от 2 г. и 8 м. затвор за умишлен палеж, извършен на 2 август миналата година, съобщиха от прокуратурата. Дядото предизвикал взрив на газова бутилка в собственото си жилище, за да отмъсти на комшията си на горния етаж. Престъплението е резултат от дългогодишни влошени отношения.

Възрастният човек живеел на първия етаж в двуетажна кооперация. През 2010 г. се скарал с комшията, който обитавал втория етаж на сградата заедно със съпругата и двете им деца. Кавгата избухнала, след като съседът започнал ремонт на покрива. Лошите отношения се задълбочавали с времето. През лятото на миналата година дядото започнал да се подготвя за умишления палеж. Събирал газови бутилки, използвани за битови нужди, в дома си. Складирал и стари автомобилни гуми. Внесъл в дома си и бутилки с бензин. Ден преди палежа приключила подготовката му. Той поставил една върху друга две газови бутилки, като към долната монтирал котлон. Около бутилките разположил десетина употребявани гуми. Целта му била взривната вълна да запали и тях. В другите помещения на жилището му също били поставени газови бутилки.

Малко след полунощ срещу 2 август старецът разлял бензин по пода на целия етаж. След това запалил котлона, монтиран към една от бутилките. Навел се да потърси гумени стружки по пода, които да спомогнат за отвеждането на огъня до другите стаи. В този момент бутилката се взривила. Ударната вълна го блъснала в стената. Той изгубил съзнание.

Взривът разбудил живущите на улицата в кв.“Ново село“. Сигнал бил подаден на тел.112 в 0,51 часа. На място пристигнал екип на пожарната. Междувременно комшията от горния етаж се втурнал да гази пламъците с маркуч. На помощ му е притекъл и друг съсед. Огънят бил потушен в 1,20 ч.

Взривът с причинения пожар е застрашил живота на съседите от втория етаж, а също така е имало опасност огънят да се разпространи и на втория етаж, който бил на значителна стойност. След инцидента дядото е бил настанен в болница заради натравяне от задушливия дим при пожара.

Наложената му присъда е постановена по съкратеното съдебно следствие. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право