Дядо Коледа лети със 10 милиона км/ч според теорията на Айнщайн

Британска изследователка използва теорията на относителността на Алберт Айнщайн, за да обясни как Дядо Коледа пътува по света, предаде в. "Дейли мейл". Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона километра в час. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето.

Д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била на 7 години. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала защо той никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че това се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони. Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, каза д-р Кейти Шийн.

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчисли изследователката. При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да се види като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

Изследването даде полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси относно Дядо Коледа. Специалистката се надява нейната теория да насърчи интереса към физиката у децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл