Дясната ръка на Льо Пен хвърли оставка

Флориан Филипо: Не искам да ме правят на глупак

Флориан Филипо, заместник-председател и едно от най-известните лица на Национален фронт, обяви, че напуска крайнодясното френско движение, предаде Би Би Си.

Евродепутатът Филипо (35 г.) бе дясна ръка на лидерката Марин льо Пен по време на президентските избори, които тя изгуби на втори тур от Еманюел Макрон. Той обърна фокуса на движението от имиграцията към влиянието на глобализацията върху френските работници. Политикът е открит гей и се превърна в емблема на либералните и социални ценности, които “Национален фронт” прегърна под ръководството на Льо Пен. Филипо е и човекът, който стои зад спорната идея Франция да напусне еврозоната. Именно по-умерените му възгледи към миграцията и твърдата позиция за отказ от единната валута се смятат за причина за загубата на гласове на парламентарните и президентски избори по-рано тази година.

“Опасявам се, че движението се връща към крайнодесните си корени. Не искам да ме правят на глупак”, каза Флориан Филипо, след като ден по-рано Марин льо Пен намали правомощията му в партията. Скандалът идва след нейни публични предупреждения, че ще дисциплинира дясната си ръка, ако той не напусне смятаното за конкурентно движение “Патриотите” - патриотичен мозъчен тръст, който Филипо основа след загубата й от Макрон.

Спорът между двамата идва и след бурна дискусия в социални мрежи, след като Филипо бе забелязан да обядва кускус в африкански ресторант в Страсбург, което не се хареса на хардлайнерите в Национален фронт.

Самата Льо Пен заяви, че съжалява за решението на Филипо, но подчерта, че в партийните редици няма хаос. И обеща да продължи с реформите, за да ограничи щетите от настоящата криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа