Д-р Ангел Кунчев: 21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца

Д-р Ангел Кунчев

21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца, информира пред "Дарик" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия. При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца, допълни д-р Кунчев.

„Към тези 17 се прибавят още 4, които току-що ми съобщиха, и така стават 21. От всички тях три са деца от същата група, които са пребивавали в това знаменито детско отделение в Разлог, където е станал контактът. Така че те са малко последствие на направеното там разпространение. Има един мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, директно с клинична картина“, заяви д-р Кунчев.

„Вносът е вероятно от Македония, даже и тези, които са в Банско и Разлог, като за Банско имаме данни, но за Разлог не можем да открием източника, защото заболяването е толкова заразно, че става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване. Така че вносни са засега“, допълни той.

„Въпросът беше дали ще намерят почва да се развиват у нас, или не. Ако нещата се ограничат до този взрив в Разлог, ние и през годината все още ще имаме внос и на други места и това, че ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари“, успокои главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Относно децата от Разлог, които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна", д-р Петър Петров, началник на отделението, заяви, че са леко до средно увредени от болестта, но опасност за живота им няма. Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, посочиха от болницата. И петте деца не са били ваксинирани.

„Децата не са имунизирани, което предполага причината да се развие толкова бързо. Те в момента са в сравнително добро състояние, независимо че имаме заболяване, което би могло да се влоши“, посочи д-р Петров и допълни, че тяхната задача е да не позволяват влошаване на тези състояния и да ограничат епидемично разпространение на заболяването.

„От четири месеца до шест годинки са децата. Ако трябва да кажем истината, не е леко състоянието, но не е и много тежко. Те са рискови деца в тази възраст, защото имунитетът от майката е спаднал и то трябва да си изработи собствен, затова е рисково дете. Независимо, че са с няколко заболявания децата, е хубаво да бъдат под наблюдение и да се следят постоянно. Да не се опитва домашно лечение“, посочи още специалистът.

„Това не е епидемия. Това е един епидемичен взрив, който за добро или лошо смятаме, че е ограничен, не се разпространява. Нито едно от тези деца не е ваксирано и това е основната причина, за да се разболеят. Имунизираните деца не, че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и ще се премине по-леко“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България