Д-р Асен Меджидиев: Все по-малко българи трябва да се пращат за лечение в чужбина

Над 110 специализанти са минали през „Пирогов” за последните две години

Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България сега отстъпва място на обратното – все повече специалисти се връщат, за да практикуват у нас. Това каза пред БТВ д-р Асен Меджидиев, зам.-директор на "Пирогов" и председател на Столичната колегия на БЛС.

По думите му над 110 специализанти са минали през „Пирогов” за последните две години.

А междувременно се върви и към това в чужбина за лечение да се пращат по-малко българи и обратното – у нас да се канят български лекари, специалисти в областта си, които да извършват операции: „Първо – държавата ще разходва по-малко средства за такова нещо, второ – екипите, които работят с тези професори, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място. Те ще присъстват на тези операции”, посочи д-р Меджидиев.

Самият той преди години бил изпратен да специализира в Германия, но след това решава да се върне в България, твърдо убеден, че ще успее да се реализира. И днес не съжалява за това.

Столичната колегия на Лекарския съюз официално поде инициативата „Фонд за лекарска взаимопомощ”. С помощта на фонда ще бъдат събирани финансови средства за изпращане на млади лекари на специализация в чужбина.

На 24 януари ще бъде подписан договор с йерусалимската болница „Хадаса” за специализация на български лекари в абсолютно всички специалности, посочи д-р Меджидиев: „Хората, които ще заминават ще се препоръчват от ръководителите на лечебните заведения. Там ще се изграждат и договорни отношения”.

Едно от условията в договорните отношения ще бъде даденият лекар задължително да се връща у нас след специализация, за да практикува 3-5 години.

Д-р Меджидиев напомни – да си лекар е кауза без мандат. Затова е необходимо да се окуражават младите кадри в професията: „Много е важно да върнем доверието към лекарите в обществото”.

Още една инициатива, която в момента е само идея, е да бъде създадена „Болница на християнската църква”, където да бъдат лекувани хората, нямащи средства дори да си платят осигуровките.

Засега идеята има подкрепата на Столичната община, а Столичната лекарска колегия е готова да осигури екипите: „Навсякъде има такива болници. Има и болница на църквата, до която всички имат достъп – и тя просто помага. Християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат – ръка за ръка”, каза още д-р Меджидиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве