Д-р Атанас Мангъров: И двамата пациенти с морбили в София са неимунизирани

И двамата пациенти с морбили в София са неимунизирани. Това каза пред БТВ д-р Атанас Мангъров, шеф на детското отделение на инфекциозната болница в София. Той уточни, че единият пациент е жена на 37 години, а другият – дете на 3-годишна възраст.

„Заболяването е вирусна инфекция, вид шарка, силно заразно, което се предава по въздуха чрез аерозоли, продължава около седмица – 10 дни, като протича с температура, общо неразположение, специфичен обрив, който се разпространява отгоре надолу, силно зачервени очи, течащ нос. Особеното е, че това е заболяване, което засяга имунната система и в някои случаи може да доведе до тежки усложнения от страна на дихателната или на нервната система. Смъртността е 1 на 1000, т.е. на 1000 заболели от морбили средностатистически един загива”.

В някои случаи може да се получи късно засягане на мозъка, след 15 20 години, допълни специалистът.

По думите на д-р Мангъров майката на детето, прието с морбили в болницата, на въпроса защо не е имунизирано, е отговорила, че така е преценила. Тя твърди, че има друго дете, което е ваксинирано, но за това дете, чела, недоразбрала, и не го ваксинирала.

„Майката просто я е страх, няма кой да я успокои. Няма кой да й покаже, че това което прави е по-неразумно, от това, което би трябвало да направи.

В коментар на аргументите на хората, които не си ваксинират децата заради различни случаи на заболели след ваксини деца, д-р Мангъров отговори, че най-често, когато тези случаи се разнищят се оказва, че нямат общо с ваксините.

„Най-често проблемите са или при раждането, получило кръвоизлив или се задушило бебето, или нещо вродено, генетично заболяване, т.е. тези случаи нямат връзка с ваксините”.

В Македония, където епидемията започна преди месец, до момента има три деца, които са умрели, допълни докторът.

„Това е нещо, от което се умира. Трудно е да се каже колко деца са неимунизирани, но по документи са над 95%. Има лекари, които лъжат, че са имунизирали дете, и го правят с едва ли не най-благородни подбуди”, каза д-р Мангъров.

Нещата се развихриха през последните 20 години, когато това стана заплаха за човечеството. Тези, които не са имунизирани, ще се разболеят рано или късно. Единственият начин е да се ваксинират. Т.е. изборът е да се ваксинира и да не се разболее или да се разболееш, категоричен беше д-р Мангъров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България