Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение

По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Паневропейската кампания Евромеланома, която се провежда всяка година през май, у нас се организира днес, на 16 май, за 13-и път. Тя минава под логото „Вашата кожа е уникална, грижете се за нея“. Близо 200 дерматолози от цялата страна преглеждат безплатно хора със съмнителни бенки по тялото, които могат да се окажат злокачествени и е добре да бъдат открити навреме. Самите специалисти оценяват кампанията като най-успешната у нас не само защото досега през годините са прегледани 24 хил. души, а защото българинът вече е осъзнал, че трябва да се грижи за кожата си и все по-често ходи на профилактични прегледи при дерматолог.

35-3Като начало можем и сами да се огледаме. Нужна ни е силна светлина – слънчева или изкуствена, голямо огледало, в което да се виждаме в цял ръст, малко огледало, за да огледаме нещата, които няма как да видим на голямото, гребен, за да се разгледа и в косата. Специалистите препоръчват, ако се види съмнително образувание, то да се заснеме с телефон, за да бъде показано на лекаря. Първо трябва да се огледа мястото около носа, след това устните, скулите и около ушите, после в косата. Огледът на тялото започва от ръцете, като трябва да се обърне особено внимание на кожата под мишниците. Не трябва да се забравят участъците между пръстите на ръцете и на краката, петите. Жените задължително трябва да погледнат под гърдите. Места, на които може да се развие кожен рак, са още гениталиите и устната кухина.

Правилото ABCDE

За да разпознаем дали една бенка представлява проблем или не, трябва да знаем какво да гледаме, обяснява д-р Валерия Матеева от Кожната клиника на ВМА, координатор на тазгодишната кампания Евромеланома за България. Има едно златно правило – ABCDE, което ни позволява да забележим тези съмнителни бенки. Ето какво означават 5-те букви:

А – асиметрия (asymmetry)

B – неправилни граници (border)

C – нехомогенен цвят (color)

D – диаметър повече от 6 мм (diameter)

E - развитие (evolution)

Ако някое образувание ни съмнява, можем да прекараме мислено вертикална линия през средата му. Доброкачествените обикновено имат почти еднакви лява и дясна половина. Те имат и много равномерна граница, докато злокачествените изглеждат неравни, като фиорди. Ако в образуванието има няколко цвята, това показва нехомогенност, а в дерматологията хаосът подсказва висок риск от злокачественост, обяснява д-р Матеева. При диаметъра има едно успокояващо правило – че под 5 мм лезиите обикновено са доброкачествени, а по-големите просто трябва да се наблюдават. Еволюцията, промяната на бенките е тревожен сигнал. Появата на нови бенки при подрастващите и младите хора докъм 30 години е нещо нормално, нарастването им – също, заедно с растежа на кожата. Но появата на бенки след 40-45 г. е крайно необичайно и е хубаво, когато посещавате дерматолог, да му обърнете внимание тъкмо върху тях или върху тези, които са се променили по размер, цвят и форма. Не е необходимо да са налице всичките пет признака от правилото ABCDE, но тук вече дерматологът ще реши коя бенка трябва да се изреже.

Специалистите имат и друго много важно правило – така нареченото

„Грозното патенце“

Когато имате много бенки, трябва да търсите тази, която е различна от останалите. Ако някоя бенка ви изглежда съмнителна, но имате още 50 такива, няма проблем. Но ако имате 50 еднакви и една различна, т.нар. „грозното патенце“, именно тя трябва да се изреже, защото крие риск от рак.

Няма страшно някоя лезия, дори да се окаже доброкачествена, да бъде изрязана, успокоява д-р Матеева. В никакъв случай не е грешка да се изреже нещо, което е в повече – ползата е по-голяма от риска да остане нещо, което е злокачествено.

Най-важният съвет на специалистите е да избягваме честото и продължително излагане на слънце. Когато сме навън, да носим тъмни дрехи с дълги ръкави, очила с надеждна защита от UV лъчи и широкопола шапка.

Винаги трябва да се използва фотозащита

включително от мъжете, които доскоро не признаваха мазането с крем. Повечето мобилни телефони на прогнозата за времето показват и UV индекса. Ако например той е 7, трябва задължително да се сложи фотозащита 50+, ако е под 5, тя може да е 25-30, при нула спокойно можете да минете и без нея. Реално разликата между фактор 30 и 50 не е голяма, но дерматолозите препоръчват за деца и хора със светла кожа да се прилага продукт с фактор 50.

Кремовете трябва да се разпределят равномерно върху тялото, в достатъчно количество и половин час преди излагането на слънце, за да могат да попият в кожата. Нормалният фотозащитен крем трябва да се нанася на всеки два часа, а не само веднъж, в началото на деня, както правят мнозина. Кремовете се инактивират от слънцето, отмиват се от водата или от потта, така че трябва да бъдат подновявани.

Напоследък се намират и дрехи с фотозащитен фактор. По начало дрехите не защитават напълно кожата. По-добре го правят по-тъмните. Защитният фактор на една бяла тениска е между 6 и 12, което е крайно недостатъчно. Памукът и ленът защитават много по-малко, отколкото изкуствените тъкани. Интересен факт е, че ако дрехите са изпрани с белина, те имат по-висок защитен фактор, тъй като остатъкът от белината поема част от ултравиолетовата светлина.

На опасенията, че криейки се от слънцето, има опасност да развием остеопороза поради дефицит на витамин D, дерматолозите отговарят, че за да успеем да синтезираме достатъчно количество от този витамин, ни стига да постоим на слънце 10 минути на ден. Ако искаме да постоим повече, можем да изложим под лъчите му само ръцете от лактите надолу и краката от коленете надолу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве