Д-р Ваньо Шарков: Комуникационна грешка е причината за фаталния случай в София

д-р Ваньо Шарков

Грешка в комуникацията е причината за вчерашния фатален случай, при който мъж почина преди да дочака линейката в София, заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той добави, че от министерството непрестанно работят за подобряване на системата на спешна помощ, но това е бавен процес.

До 2020 година се очакват и 600 нови линейки. Като част от него ще бъде въведен телефонен триаж - обадилия се пациент ще отговаря на серия от въпроси, което ще позволи на медицински лица да разпределят линейките според спешността на случаите. Тестването ще започне другата седмица, а в началото на следващата година се очаква системата да бъде финализирана. Това ще помогне да се избегнат случаи като този вчера.

"Не искам да казвам, че човекът, който е подал сигнала, е сгрешил. Въобще нямам подобно твърдение. Вероятно в комуникацията при предаването на адреса е допусната грешка или грешно са го записали на 112, когато са го получавали. Но това е - двете различни гледни точки при всички положения - тогава, когато екипът обработва един адрес, този екип след това съответно всичко онова, което изразходвано като консумативи, като материали след това се възстановява. Не е толкова лесно да сложим едни екипи, които да сложим по бензиностанциите и оттам да тръгват да изпълняват адресите", обясни Шарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве