Д-р Василка Юрукова: Гневът и обидата водят до алергии

Справянето с инфекциите намалява пристъпите

Д-р Василка Юрукова е водещ специалист по вътрешни болести, хомеопатия, Шуслерова терапия и биорезонансно лечение. От 2000 до 2012 г. преподава хомеопатия на лекари и фармацевти в медицинските университети в София, Пловдив и Варна. От 2006 до 2011 г. обучава лекари и стоматолози по хомеопатия в САЩ, след което провежда свое онлайн обучение на английски език, предназначено за лекари от САЩ и Канада. През последните 10 години провежда фоун линк семинари за лекари хомеопати в Австралия и Нова Зеландия. Преди месец се състоя премиерата на първата й книга – „Живот без алергии“, в която д-р Юрукова представя своя 20-годишен опит, както и научни данни по темата.

За последните 20 години броят на хората с алергии се е увеличил 3 пъти. 20% от населението у нас страда от алергична хрема, а 9% от българите имат бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората у нас  – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикариални обриви.

По-скъпи от туберкулоза и СПИН, взети заедно

Алергиите често продължават през целия живот, като чувствително влошават неговото качество, а икономическите последици от това са за цялото общество. Според Световната здравна организация цената, която се плаща за лечение на астма, е по-голяма от средства за терапия на туберкулоза и СПИН, взети заедно, каза по време на представянето на книгата си д-р Юрукова.

Традиционната терапия се провежда дългосрочно с тежки лекарства като кортикостероиди и антихистамини. Лечението има много странични ефекти, които влошават здравето и водят до отключване на нови заболявания, защото е известно, че кортикостероидите повреждат всеки орган в тялото. Много често не се атакува първопричината за алергията и затова тя остава хроничен проблем за цял живот.

Паразити, бактерии, гъбички също допринасят

Алергите не са само наследствени заболявания, твърди д-р Юрукова. Те са сложна комбинация от различни фактори и затова в лечението им трябва да има комплексен подход. До голяма степен се дължат на инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Излекуването на тези остри или хронични инфекции води до отслабване или пълно спиране на алергичните симптоми, но трябва да се има предвид, че дългосрочното антибиотично лечение не само не унищожава бактериалната инфекция, а добавя и гъбична. Гъбичките са честа инфекция, която се среща при хората с бронхиална астма.

Интересен пример от практика на д-р Юрукова са пациентите с уртикария. В голяма част от случаите зад това заболяване стои паразитна инфекция. Паразитите отделят токсини, които дразнят кожата и причиняват обриви. Премахването на инфекцията води до изчезване на неприятните обриви и до намаляване на нуждата от кортикостероиди и антихистамини, които се спират под лекарско наблюдение.

Всяка тежка астма, всяка упорита алергична хрема се влошават от проблемите на стомашно-чревния тракт, подчертава д-р Юрукова. Чревните инфекции са ключови при подобен род дихателни алергии, макар че се смята, че трябва да се лекуват белият дроб и дихателните пътища.

Ролята на токсините и негативните емоции

Инфекциите и наследствеността не са единствените виновниците за появата на алергиите. Задръстването на клетките и междуклетъчното пространство с токсини прави невъзможна работата на органите за детокс – черен дроб, бъбреци, лимфната система, дебело черво, кожа и бял дроб, твърди д-р Юрукова. Един от сериозните проблеми са генномодифицираните храни, които са нетипична храна за нашите тела.

Заедно с това не трябва да забравяме психоемоционалния стрес, на който сме подложени всеки ден. Гневът, разочарованието и обидата, плюс наследствеността, създават идеална среда за развитие на алергичните заболявания. Често алергията, която развиваме, е резултат не само от домашен прах, а от непоносимост, алергия към хора и ситуации в нашия живот.

Освен справяне с инфекциите и негативните емоции, д-р Юрукова препоръчва детокс на тялото като следваща стъпка за предотвратяване на алергиите. За целта тя препоръчва комбинация от четири хомеопатични лекарства за детокс на черния дроб, която може да бъде намерена в книгата й. Приготвя се разтвор, който се пие през целия ден на глътки 1-2 пъти годишно за по 1 месец, а за хората с алергии – 2-3 пъти годишно. Освен че алергиите намаляват, детоксът има и козметичен ефект – тенът изсветлява, кожата става по-хубава, защото се пречиства черният дроб.

Непоносимостта към глутен и млечни продукти

Лекарите все по-често се сблъскват с новата епидемия - непоносимост към глутен и млечни продукти. Въпреки че хранителната алергия и хранителната непоносимост протичат по различен начин на ниво клетка, ако пациентите не понасят определена храна, а всекидневно я консумират, това води до развитие на многобройни симптоми, някои от които много напомнят алергичните, обяснява д-р Юрукова.

Непоносимостите към глутен и/или млечни продукти се развиват с възрастта, докато хранителните алергии се срещат най-вече при децата. Около 250 симптома се свързват с глутена – болки в ставите (което не е артрит), стерилитет, болест на Хашимото, оточност, болки в корема, заден ринит.

Непоносимостите влияят сериозно върху възникването и протичането на друг зачестяващ проблем, каквито са автоимунните заболявания.

Тези непоносимости са симптом, че червата страдат – задръстват се със слуз и тя отива в дихателната система, причинявайки синузит или астматичен пристъп, ако е в белия дроб. Спре ли се вредната храна, ринитът спира, слузта се изчиства и алергичните пристъпи намаляват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл