Д-р Венцислав Грозев, председател на лекарския съюз: Болниците затъват в дългове

Болниците затъват, увеличават дълговете си. Искаме актуализация на бюджета, депозирали сме това становище към управителя на НЗОК. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Д-р Венцислав Грозев по БТВ. По думите му, това е единственият изход.

„Страда цялото общество, и пациентите, и хората, които работят в системата на здравеопазването. Това не може да продължава, трябва да се намерят средства”, каза още той.

Направленията също са недостатъчни, допълни д-р Грозев.

„Не е нормално и трябва да се даде отговор как миналата година при около 134,5 млн. средномесечно заплащане за болнична помощ през рамковия договор за 2017 г. постигната сума от 137,2, разбира се с прословутите 3% върху 133 млн. месечно и в следващия момент болниците изнемогват. От нашите проучвания се оказа, че по т.нар. система за електронно бюджетно разплащане за месеците януари, февруари и март касата е платила за януари около 131, за февруари около 127 и за март 130. Това, което касата е разплатила чрез регионалните си структури на лечебните заведения за болнична помощ”, обясни Грозев.

Той пресметна, че разликата, която се получава в трите месеца – януари, февруари март, спрямо заявеното и това, което бюджетният отдел на касата им е дал, е около 16,5 млн. лева. "Ако това е някакъв буфер, ако тези 16 млн. са буфер, защо се намираме в такава ситуация", пита председателят на БЛС.

„400 000 лв. в бюджетирането на „Пирогов” назад, над 700 000 лв.- в Пловдив, почти същата сума във варненските болници, в плевенската болница около 120 000 лв. месечно назад. Това са приети обслужени болни, излекувани, дадено всичко, което е в състояние да даде лечебното заведение и в същия момент бюджетът е назад”, възмути се Венцислав Грозев.

Относно идеята на здравния министър да има болници, които да нямат лимити, председателят на БЛС каза, че най-добрият вариант е нито една болница да не работи в ситуация на лимит и да получи толкова, колкото е дала за пациентите.

По данни на ЕВРОСТАТ България е на първо място по доплащане - 60%.

"От години наред алармираме, че не е хубава тази битка лекар-пациент, няма победител, това нещо не трябва да се случва", коментира Грозев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве