Д-р Волфганг Шусел: За България е рано да влезе в еврозоната

По-важно е приемането й в Шенгенското пространство, заяви той

На България й трябва доста време, за да има конкурентноспособна икономика. Бих ви посъветвал да не бързате с влизането си в еврозоната, по-важно е приемането ви в Шенгенското пространство. Това каза в публичната си лекция д-р Волфганг Шусел, федерален канцлер на Астрия/2000-2007/, която изнесе в Икономическия университет във Варна.

Гостът беше поканен от академичното ръководство на вуза, на който е доктор хонорис кауза от 3 години насам. Той призова догодина, когато са евроизборите, да изпратим най- мъдрите хора и изявени личности в Европа, която има нужда от нов тласък.

"Аз не съм оптимист или песимист, аз съм за търсенето на възможности. Европа винаги е излизала от кризите по-силна и по-уверена. Въпреки турболенциите, глобализацията, бежанската криза, Брекзит, търговските войни, които се водят по света, Европа е научила своите добри уроци и излиза по-силна от подобни кризи. Оптимизмът ми се гради върху двете големи обещания, върху които се основава ЕС - сигурност и благосъстояние на неговите граждани, икономически просперитет", каза още д-р Шусел в лекцията си "Бъдещето на Европа".

Според него Турция няма да стане скоро член на ЕС, но може да бъде част от европейската икономическа общност. Приемането й е въпрос на дискусия и на една далечна перспектива. Европа винаги ще бъде най-голямата икономика с 20 хиляди млрд. евро оборот, посочи бившият австрийски канцлер.Според него миграцията в Стария континент обаче расте до критичните граници. Европа да не става крепост, но трябва да можем да определяме кого искаме да приберем в нея, каза Шусел. Европа има нужда от работна ръка, но 31 млн. граждани в нея не са родени в страните-членки на ЕС. Д-р Шусел посочи, че вътрешната легална миграция в ЕС е стигнала 12 - 15 млн. души, преминали от Източна в Западна Европа, защото искат да живеят нормално, а нормално ознава -запад, каза той. България и Румъния могат да стимулират завръшането на своите сънародници, но трябва строителство на магистрали, жп линии, инфраструктура и подпомагане на малките фамилни фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България