Д-р Даниела Дариткова: България е страната с най-малък брой случаи на морбили в Европа

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова откри XII-ата национална среща на здравните медиатори. На четири информационни щанда във фоайето на Народното събрание бяха представени постиженията и дейността на здравните медиатори през последните години. В рамките на форума бяха обсъдени и резултатите от работата по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“.

Малко са иницитивите, които са показали такава устойчивост и приемственост във времето и смятам, че днес сме свидетели как обединените усилия на парламентаристите, държавните институции, медицинската общност и неправителствения сектор дават възможност да се правят добри политики в сектора на здравеопазването, подчерта д-р Даниела Дариткова. Като пример за постигнат успех в тази област, тя посочи България като страна с най-малък брой случаи на морбили в сравнение с другите европейски държави. Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание отбеляза, че с воля и решимост здравните медиатори ще съумеят да наложат принципите на здравословния начин на живот във всяко българско семейство.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова определи здравните медиатори като значим фактор в здравната система. Когато институциите имат нужда от подкрепа и съдействие на терен, първо се обръщат към вас, допълни тя. Светлана Йорданова добави още, че с подобни инициативи обществото ще се убеди, че ваксинопрофилактиката е важна и съществена част от здравето на нашите деца.

Проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подoбряване на сътрудничеството между общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и регионалните здравни инспекции. В дискусията участваха представители на държавни институции, съсловни организации в сферата на здравеопазването, професионални, неправителствени и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България