Д-р Дарин Димитров, кмет на община Търговище

Уважаеми съграждани,

Чест е за мен да ви поздравя за празника на Търговище!

14 май е онзи ден, който събира в себе си трепета на носталгията за родния дом, за цъфналите кестени по окъпаните улици на нашето детство, затичано в очакване на панаирната въртележка.

Влюбено проблясва огледалото на езерото Борово око, с въздишки, копнежи и блянове. Делфините в щадравана пак се усмихват, устремени в безкрайния си полет над водната шир.

14 май е денят, който хиляди търговищенци помнят и носят в сърцата си, защото е и отправна точка на надеждите ни, дълбоко вкоренени в миналото на града ни.

Да си жител на Търговище е обич, която задължава.

Някъде дълбоко в гените ни е кодирана паметта за славните битки, водени на крепостта Мисионис - непредала се, опожарена и разрушена, но възкръснала в нов град. Нашепва и старият римски път за керваните с търговци, все така идващи от далечни страни и векове на прочутото тържище.

Имаме памет и за огнените дни на Освобождението, когато народът ни, надмогнал етноси и религии, се изправил и спасил града си в единение за бъдещето.

То, бъдещето, е записано като обещание още там някъде дълбоко в миналото. Четем го по невидимите знаци на каменните стени на цитаделата, по калдъръмените улички с възрожденските къщи, по планинските хълмове, обгърнали града ни в люляци.

Днес Търговище е всичко това, побрано в много обич и надежда. Случваме я заедно. С малките стъпки за големите планове. Пишем ги заедно. Сбъдваме ги заедно.

Благодаря на всички вас, за които Търговище е мисия, изпълнена с отговорност, мисъл и любов!

Честит празник!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони