Д-р Ива Иванова - успешен лекар в света на табутата

Д-р Ива Иванова

Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

Бялата кожна докторка е на особена почит в Кувейт

Д-р Ива Иванова работи като редови дерматолог, въпреки че CV-то й с изкарани квалификационни курсове, тренинги и придобити сертификати предимно в областта на естетичната дерматология оформя доста дебела папка. Завършва Медицинския университет в София през 1993 г., работи за кратко като интернист в провинцията, но решава, че това не е за нея и се насочва към дерматологията. Четири години специализира в Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница. Практикува по специалността си на няколко места, когато през 2006 г. се открива възможност да замине в Кувейт. И така - десет години.

“Едва когато заминах, осъзнах какво е да си лекар и на каква почит е бялата жена-дерматолог в Кувейт и въобще в арабския свят. Ние тук, в България, като че ли не осъзнаваме престижа на нашата професия”, дава си сметка д-р Иванова.

Преди да замине, тя не е работила естетична дерматология, но тъкмо това е първото нещо, което й се налага, защото в частната клиника, където попада, не е възможно да се занимава само с чиста дерматология.

По времето, когато д-р Иванова отива в арабската държава, започват да навлизат лазерите за обезкосмяване с всичките им съпътстващи процедури. А арабските жени имат традиция още от много млади, 20-годишни, да премахват абсолютно всички косми по тялото си. Лазерът става особено предпочитан от тях в това отношение, но като цяло те са склонни да се подлагат на най-различни разкрасяващи процедури, забелязала е нашата докторка. А и имат финанси, за да инвестират във външността си. Там от ранна възраст са научени, че трябва да ходят по салони, косата да е изрядна, маникюрът - също. Да не говорим, ако имат медицински проблем с кожата. Доста от тях се лекуват в чужбина, най-предпочитани са клиники в Лондон и в Америка, които са водещи в областта на естетичната дерматология и анти-ейджинга. Пък и защо да не го правят, след като

държавата им плаща лечението не само у дома, а и в чужбина

Някои си имат къщи там, Лондон е любимата им дестинация.

Други се доверяват на специалистите, дошли в тяхната страна, сред които има и не малко българи, много индийци, филипинци, както и ливанци, сърби и какви ли още не. Все повече кувейтски лекари, получили най-високо образование в чужбина и придобили практика в престижни клиники, се завръщат в родината си, така че дефицитът на кадри, който е съществувал преди години, вече е преодолян. Но специално в дерматологията и в други области, където се иска разголване на тялото, най-търсени са жените лекари и уважението към тях е голямо. Работата е много, особено по празници, родови събирания, сватби. Дамите буквално се преобразяват в салоните за красота, където прекарват с часове. Мъжете също си правят разкрасителни процедури - в прочутите им бръснарници. Там ги бръснат, подстригват, махат им косми, правят им масажи, избелват ги.

На недоумението защо на кувейтките им трябва да полагат скъпоструващи грижи за външния си вид, след като ходят покрити от главата до петите, д-р Иванова отговаря с усмивка: “Една жена да е забулена не е толкова въпрос на религия, колкото начин на живот. Има райони, в които е задължително забулването, но не всички са абсолютно покрити. Никой не кара чужденките да носят арабски облекла, но все пак трябва да се съобразяваш - неприлично е да ходиш с голи рамене или къси поли”.

Интересен феномен е, че жените,

колкото са по-забулени, толкова повече си правят разкрасителни процедури

Лекарката добавя, че донякъде покриването - и на жените, и на мъжете, е заради климата (силното слънце и температурата от 40-50 градуса) и типа кожа, който имат арабите. Обикновено те са IV, V, VI тип кожа, по-тъмна, с повече меланин, докато ние сме II, III, IV тип - по-светли. Оттук произтичат различните заболявания - там страдат много от хиперпигментации и облеклото ги предпазва точно от това. Нашата кожа е много по-тънка, по-чувствителна и по-бързо остарява, тяхната е с по-плътна структура и старее по-бавно, освен това нямат целулит.

След първата й работа - лазерното обезкосмяване, и след доста изкарани обучения и тренинги, д-р Иванова сменя още две болници, все по-елитни, като започва постепенно да поставя ботокс и филъри. В Кувейт към тези процедури няма предразсъдъци, за разлика от България, където специално към ботокса все още има доста недоверие като към токсин, смята дерматоложката. Според нея това е много хубава процедура с великолепен ефект, която действа и превантивно срещу появата на бръчки.

В арабския свят са отворени към новостите в естетичната дерматология,

не се страхуват да прилагат най-новите технологии

и медикаментозни терапии, смята д-р Иванова. При най-тежките форми на акне например съвременното лечение е с ретиноиди, които се взимат поне 5-6 месеца и имат странични ефекти. Трябва да се следят показателите на черния дроб, холестеролът и други неща. Затова се прилагат само под лекарско наблюдение. Там нямат страх от тези медикаменти, информирани са, съгласяват се, докато у нас пациенти с много тежки акнета не искат да взимат дори антибиотик. А средните и тежките форми на болестта не могат да минат само с кремчета, предупреждава д-р Иванова и добавя, че повечето намеси върху кожата, за да имат ефект, искат поддръжка.

“Не може да започнеш да си правиш нещо на 50-60 години и да искаш да има внезапен ефект - обяснява лекарката. - Започва се на 30-40 години и постепенно се добавят различни неща, за да се предотврати появата или да се запълнят бръчките.”

Няма нито вълшебен крем, нито процедура, които да изтриват от раз следите на времето, признава докторката, която вече се е върнала в България и в момента работи в Софийския кожно-венерически диспансер като дерматолог и упражнява естетична медицина в частна клиника. Всичко е и въпрос на ген, в крайна сметка... Но това не ни извинява, когато не полагаме грижи за себе си - особено в нашия свят, където живеем с открити лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве