Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане

Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Няма спад на раждаемостта в болница "Света София", въпреки че по данни на националната статистика бебета през миналата година са с 5000 по-малко. Това заяви сестрата на премиера Борисов д-р Красимира Иванова по БНТ. По думите й, раждаемостта в национален мащаб спада, тъй като много млади българи заминават за чужбина.

Личната кауза на д-р Иванова е в България да има система за проверяване на кръвта, която 100% да гарантира нейната безопасност. По думите й това се случва във всички държави в ЕС, но у нас не е така. "Тук има тримесечен прозоречен период, т.е. тестовете са такива, че като изследват кръвта се оказва, че няма вирус и кръвта се пуска за кръвопреливане, но след три месеца вирусът е налице и заразява и убива", обясни д-р Иванова, която е завеждащ "Неонатология" на САГБАЛ "Света София". Именно това е погубило и нейния баща.

"Моят баща почина преди години от хепатит C. Той беше заразен при кръвопреливане и 10 месеца по-късно се разболя. Мен това ме мъчи години наред", сподели тя.

"Ние нямаме лоша здравна система, нямаме лошо здравеопазване. Не може да търсим само кусурите на държавата. Смятам, че не трябва да има монопол на една здравна каса. Трябва да има повече каси – човек трябва да има избор. Не може да платиш осигуровка 10 лв. и да очакваш лечение за милиони. Ние имаме изключително качествени лекари и администратори – хора, които са изключително компетентни", каза още д-р Красимира Иванова.

Тя каза още, че не се бърка в работата на брат си. "Той си има достатъчно съветници. Ние си говорим за семейството, внуците." Сестрата на министър-председателя коментира и Европредседателството: "До момента се представя блестящо. Най-вероятно му е много напрегнато, това е голяма отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве