Д-р Любомир Киров: Не може да се въведе мярка да се носи маска, а такива да няма осигурени

Снимка: БТВ

Задължителното носене на маски на открито не е обсъждано в Медицинския съвет към МС, но многократно експертите в него са коментирали, че носенето на маска на открити пространства без струпване на хора е безсмислено. Това каза пред БТВ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и член на съвета д-р Любомир Киров.

"Аз не виждам някаква основателна причина за тази мярка. Да, в магазините, в които е разрешено да се пазарува, в аптеките - задължително. Когато се посещават възрастни - да. Вирусът не лети във въздуха", подчерта медикът.

В същото време, според заповедта на здравния министър от вчера, всеки без маска навън може да отнесе 5000 лв. глоба.

"Не може да въвеждаш мярка, която изисква да правиш нещо -  да носиш маска, а такива маски да няма осигурени. То няма такива осигурени за бойците, които се борят с вируса", коментира д-р Киров.

По отношение на обявените от правителството 8000 защитни маски за джипитата, той отбеляза, че това означава по една на човек. Затова и решили да ги преразпределят към 9 области, "където никой нищо не беше направил за нашите колеги".

Отзивите за тези маски са следните - ластиците им се късат, не могат да се опънат до ушите. Явно тези маски са на много, много години и са негодни за употреба. В една област има два чифта защитни очила, които трябва да се разпределят между 80 колеги", разказа д-р Любомир Киров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България