Д-р Мариян Иванов: Помогнете на имунната си защита през есента и зимата

Билкови и хомеопатични средства държат вирусите и бактериите надалече

Д-р Мариян Иванов е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, хомеотоксикология и фитотерапия. Магистър по здравен и социален мениджмънт към Университета в Нант, Франция, създател на система от лечебни чайове. Преподавател към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Пред прага сме на есенно-зимния период, в който е от голямо значение укрепването на имунните защити на организма, как да не боледуваме, или ако вече сме болни, как да се справим с настинки, вирусни инфекции, за да не се стига до усложнения.

Времето ни пришпорва всеки ден, претовареното ежедневие стресира организма ни и понякога той не издържа на напрежението. В такъв момент ни атакуват вирусни инфекции, които понякога са безмилосни и трудно преодолими от нашия организъм.

Покрай децата боледуват и родителите

Децата тръгнаха на градина и на училище и покрай тях зачестиха вирусните инфекции, напомня д-р Иванов. Покрай децата започнаха да боледуват и родителите, и близките им. Много са вирусите и най-различни по това време на годината, предимно такива, които предизвикват възпаление на горните дихателни пътища, на гърлото, кашлица, дрезгав и пресипнал глас, болки в гърлото, хрема.

На този етап и по това време относително малко са инфекциите, които протичат със стомашно-чревни прояви, обяснява д-р Иванов. Има много добри хомеопатични лекарства, с които могат да се стимулират защитните сили на организма. Ако човек вече се е разболял, също има добри хомеопатични средства, с които много бързо да бъде преодоляно заболяването, така че да не се стига до усложнения и антибиотици. Има много добри билкови чайове, които съдържат различни комбинации от лайка, липа, бъз, ехинацея, сладък корен, шипка. Тези чайове стимулират имунната защита на организма.

Добре е чаят да се подслади с лъжичка хубав мед. Да се прибави и лимонов сок, това засилва противовъзпалителния и антисептичния му ефект. Много добър ефект има прополисът. Няколко капки

клеева тинктура в чая

засилва неговото противомикробно действие. Можем да вземаме клеевата тинктура профилактично, както и по време на боледуването.

Профилактично за деца се препоръчва на колкото години е детето, толкова капки да се прибавят към чая. Например, ако е петгодишно, пет капки на ден клеева тинктура за целия есенно-зимен период заедно с малко чай или в сок. Ако вече човек е болен, дозата на клеевата тинктура се удвоява или утроява за периода на боледуването.

Да не забравяме пчелния прашец и пчелното млечице, които са изключително полезни средства, припомня д-р Иванов. Да не пренебрегваме и етеричните масла с изключително мощно имуностимулиращо и противомикробно действие. Лавандулата е едно от основните етерични масла, изключително полезна за организма. Тя има антибактериален и антивирусен ефект. Освен това е много подходяща за хора, които работят и живеят в непрекъснат стрес, което по принцип понижава имунната защита.

С лавандулата се получава две в едно

– хем балансира нервните процеси и намалява нервното напрежение, хем директно унищожава вирусите и бактериите.

Чаеното дърво също е изключително добро, особено ако е в комбинация с манука и канука. Някои фирми предлагат комбинации на чай с тези две съставки, които от една страна проявяват противомикробния ефект на чаеното дърво, от друга го правят по-нежно за организма, така че да се приема и усвоява по-лесно без странични действия. Може да се използва и външно върху кожата. Разбира се, да използваме и етерични масла на розмарин и евкалипт. Те са отдавна признати и доказани етерични масла за възпалени дихателни пътища.

Има най-различни начини на използването им. Маслото може да се изпарява - днес има много видове аромадифузори, те изпаряват на базата на ултразвука. Етеричните масла не се нагряват и не се променя съставът им. Може да се капят

няколко капки на възглавницата

така че докато спим, ние ги инхалираме. Не оставят петна. Може също така вечер, ако са висок клас етерични масла, да се приемат вътрешно по една-две капки с малко чай или мед. От някои може всеки ден.

Профилактично клеевата тинктура може да се приема по 20 капки на ден в чайове, също и етеричните масла. Хомеопатията е приложима и много полезна не само за деца, но и за възрастните хора.

Докато времето още е хубаво, добре е

човек да се разхожда навън

препоръчва д-р Иванов. От една страна, слънцето стимулира образуването на витамин Д в кожата, което има имуностимулиращ ефект. От друга страна, да се разхождаме сред иглолистни или брезови растения. Те самите отделят противомикробни вещества, които дезинфектират въздуа.

Допълнително през есенно-зимния сезон могат да се приемат хранителни добавки, които съдържат цинк, селен, витамин В, витамин Д, екстракт от ехинацея, от женшен, от котешки нокът. Препоръчват се също така закаляващи процедури със слънце, въздух и вода – те са полезни за всички хора. Практикуването на йога е с изключително добро въздействие върху изграждането и поддържането на имунната защита на организма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве