Д-р Полина Лъжанска пред “Труд”: Кърменето намалява риска от рак на гърдата

Благотворително събитие през септември ще подкрепи онкоболни

Д-р Полина Лъжанска е основателката на инициативата “Победи рака”. Завършила е Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна. Работила е в отделение по медицинска онкология в МБАЛ “Сердика” в София и във варненската болница “Св. Марина”. Прекъсва лекарската си практика, за да се посвети изцяло на каузата, насочена към подкрепа на хората с онкологични заболявания.

- Д-р Лъжанска, през септември страната ни ще стане част от най-голямото спортно благотворително събитие, което се организира в подкрепа на болните от рак на гърдата - “Race for the Cure”. Разкажете повече за тази инициатива.

- Нашата платформа CanceCare.bg стана част от организацията Think Pink Europe, чиято главна мисия е да разпространява каузата на Race for the Cure и да сближава европейските страни по проблемите на рака на гърдата. Race for the Cure води началото си преди малко повече от 30 години в САЩ и комбинира 5 км бягане и 2 км ходене. Организира се винаги в последната неделя на септември на прага на октомври - световният месец на рака на гърдата. Целта ни е да превърнем Race for the Cure в ежегодна традиция и семейно забавление за все повече хора.

- Как могат да се включат желаещите?

- Желаещите да се включат в събитието на 29 септември могат да го направят индивидуално или отборно, като всеки отбор си има капитан. Регистрацията за участие се случва на сайта ни www.raceforthecure.bg като има такса. Не е необходимо да сте маратонец в топ форма, за да станете част от инициативата, но за най-бързите сред жените и мъжете ще има награди. Ще отличим и победителите в категория най-забавни отбори, както и такива с най-атрактивно облекло. Особено внимание ще обърнем на хората, преборили болестта. Те ще бъдат облечени в розови тениски и за тях ще има специална програма, за да покажем, че това е техният личен ден и ние като общество сме до тях.

- Къде ще отидат средствата, събрани от таксите за участие?

- Тази година ще използваме средствата, събрани от събитието, за предоставяне на психологическа помощ на хора с рак на гърдата в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас. Желанието ни е да създадем устойчива програма чрез групи за взаимопомощ. Оказва се, че голям процент от болните изпитват сериозни предразсъдъци към това да се консултират с психолог - страхуват се, че това би могло да се изтълкува като признак на емоционална нестабилност. Когато споделянето на проблема се случва в група, хората изпитват много по-голям комфорт, усещат, че не са сами в тази битка и се справят по-успешно с всички трудности по пътя на лечението.

- Какво трябва да знаем за рака на гърдата? Има ли превенция?

- Това е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Диагностициран в ранен етап, ракът на гърдата може да бъде напълно отстранен. Ето защо е важно да се преглеждаме често и винаги да знаем какво се случва в организма ни. Превенцията е свързана главно със здравословен начин на живот. Един от начините да намалим риска за рак на гърдата е редовната физическа активност. Препоръчително е да се извършва умерено или интензивно движение от 30 до 60 минути всеки ден. Други начини са поддържане на здравословно телесно тегло, ограничаване на приема на алкохол и избягване на постменопаузална хормонална терапия, която да смекчи симптомите на този специфичен период. Кърменето е още една възможност за намаляване на риска от рак на гърда.

- Много хора не знаят, че освен жени, болестта засяга и мъже, макар и много по-рядко.

- Ракът на гърдата засяга мъжете значително по-рядко от жените, в около 1% от всички случаи, но при тях туморите обикновено са по-големи, по-напреднали и преживяемостта е по-ниска. При тях по-често се наблюдават метастази при поставянето на диагнозата. Симптомите, на които всеки мъж трябва да обърне внимание и да потърси лекарски съвет при наличието им, са няколко - установяване на бучка в областта на гърдите чрез допир, болки в зърната на гърдите, зърно с променен цвят или контур, изтичане на секрет от зърното - може да бъде само чиста лимфа, или да е смесена с гной или кръв, възпаления на зърното или неговата ареола, уголемени лимфни възли в подмишничната област.

- Получават ли българските пациенти достъп до съвременно лечение, наравно с останалите?

- Терапиите, предлагани в нашата страна, следват абсолютно световните стандарти за лечение на рак на гърда. Има много иновации в тази област и различни комбинации от лечение, които се назначават абсолютно индивидуално. Имаме много добри специалисти, които правят най-доброто за своите пациенти.

- Какво бихте посъветвали пациентите с рак на гърдата и техните близки?

- Намирайте позитивното, дори и в най-трудните и мрачни моменти. Много често най-големите изпитания ни се поднасят, за да се научим да обичаме повече себе си, да пренаредим приоритетите си и просто да рестартираме живота си в по-пълноценна посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве