Д-р Росица Денчева: Филърите не са безвредни

Всеки, който пристъпва към естетична процедура, трябва да има предвид, че в търсене на идеалните пропорции може да се получат множество неблагоприятни странични ефекти, предупреждава д-р Росица Денчева, дерматолог. Тя изнесе доклад за възможните усложнения, свързани с естетични процедури, на Петия симпозиум по дерматокозметика в София.

Никой не може да бъде спрян, ако има желание да си навреди, но хората трябва да са информирани, че всъщност се подлагат на нещо, което може да застраши здравето, дори живота им. Има реална опасност от обезобразяване, ослепяване и получаване на дефекти за цял живот.

Д-р Денчева не говори за пластичната хирургия, с която се занимават съвсем други специалисти, а има предвид изключително популярните инжекционни и апаратни процедури. Въпреки наредбата на здравното министерство те да се извършват от лекари със специална квалификация, ги правят всякакви хора, независимо дали имат компетентност.

Най-честите естетични процедури

които се правят в България, са инжектирането на ботулинов токсин, поставянето на филъри и мезотерапиите, а също въздействието върху кожата с различни апаратни системи – лазерни, IPM. Апаратните неинвазивни процедури създават по-малък риск от усложнения, но не са съвсем безвредни. Уголемяването с игла на различни зони се води неинвазивна процедура, но на практика не е така. В тази група влиза уголемяването на устните, което в България има тенденция да се прави в по-големи обеми, отколкото в Европа. Моделирането на скули също спада към групата на търсените процедури. Класическото подмладяване на лицето с лазер плюс химически пилинг и кислородотерапия, които имат сравнително по-кратък ефект, също продължават да се прилагат. Много хора търсят процедури за намаляване на телесното тегло или за оформяне на тялото. Криолиполизата е от най-използваните методи, както и използването на апарати с радиочестота. Те водят до намаляване на мастната тъкан.

Усложненията

След инжектиране на ботокс може да се получат грипоподобни оплаквания и главоболие, дължащи се на токсина, но те минават за 4 до 12 часа, както и отпускане на веждата (минава за 2-3 месеца). За естетични цели този токсин се инжектира в много малки количества и не може да интоксикира организма. В неврологията, офталмологията и урологията се използват в пъти по-големи количества.

Ботоксът има по-малко странични ефекти в сравнение с инжектирането на по-плътни субстанции, каквито са филърите. Усложнения може да настъпят в момента на инжектирането или по-късно, в рамките на 2-3 дни. Може да се получи кръвонасядане и посиняване на местата на убождане, подуване и зачервяване. За няколко дни тези нежелани ефекти отшумяват. Проблем е, ако се вкарат инфекции чрез иглата. Възможно е човек да направи алергична реакция към продукта, който се инжектира. Когато филърите съдържат обезболяващи субстанции, е възможна алергична реакция и към обезболяващите. Може да се получи и имунологична бърза реакция към самия филър, но това става по-рядко.

Ако специалистът не е преценил дълбочината, на която да инжектира филъра, той остава в повърхностните слоеве на кожата. Обикновено това се получава в зоните около очите. Натрупват се торбички с хиалуронова киселина, а самите зони хлътват.

След инжектиране на филъри в устните може да се получат грануломи на мястото на убождането поради неравномерно резорбиране на продукта.

Запушване на кръвоносен съд

е едно от най-тежките усложнения. То води до некроза на тъканите, на които е прекратено кръвоснабдяването. Опасност от запушване на съд има при поставянето на филър в носа (някои специалисти изобщо отказват да правят тази процедура), в челото, назолабиалните гънки, брадичката. Подобно усложнение много често се случва в Азия. Заради плоските лица на азиатките, те си инжектират филъри в централната част на лицето, уголемяват скулите, коригират носа. А централната част на лицето е най-застрашена от запушвания, предупреждава д-р Денчева.

В Русия има много тежък случай на ослепяване след хиалуронов филър. Историята е публикувана на страницата на Българската асоциация на естетичните дерматолози. Самата пациентка е пуснала снимката си на своята страница, за да информира хората. Инцидентът е станал по време на корекция на нос с филър. Извършена е от лицево-челюстен хирург. При инжектирането е настъпила двустранна слепота. За щастие след това артерията на едното око е отпушена.

Това е апел както към лекарите, така и към пациентите: носът и зоната между веждите са едни от най-опасните за инжектиране на филър. В случая той е запушил артерия и е довел до ослепяване, но има и друга опасност - от инсулт и смърт след уж банално инжектиране на филър. В момента клиниката, в която се е случил инцидентът, е затворена и се води следствие. Лекарят е нарушил закон на Руската федерация, според който филъри могат да инжектират само дерматолози, преминали допълнително образование, и пластични хирурзи, но не и лицево-челюстни хирурзи.

Още по-опасно е, ако поставящият филъри е изобщо без медицинско образование. Българската асоциация на естетичните дерматолози неслучайно излезе с петиция против нерегистрираните практикуващи, които инжектират ботулинов токсин и дермални филъри, застрашавайки живота на клиентите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве