Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано

Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"

БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят. Това каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" по БНТ. Той прогнозира, че по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.

"Малко предистория - става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", констатира д-р Иванов.

По думите му през изминалата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, което е доста над обичайния брой, особено за този сезон.

"Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година", посочи експертът.

Според него основният проблем е, че системата за предупреждение не сработва, а за да сработи - БАБХ трябва да изпълнява мониторингова програма с лабораторни тестове.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, допълни д-р Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България