Д-р Сибила Маринова - Лекарката боец

Д-р Сибила Маринова ръководи Отделението по анестезиология и интензивно лечение във Великотърновската болница. Ако в лечебното заведение попадне пациент с тежки усложнения, именно Реанимация ще се превърне в отделение от затворен тип, а екипът, който е дежурен, ще остане, за да се бори за спасяването тежко болните. Битката с коронавируса няма да е първото предизвикателство за лекарката. В последните няколко години д-р Маринова е отдадена на каузата донорство и е носител на много награди от МЗ и Изпълнителната агенция "Медицински надзор", носител е и на отличието "Златно сърце".

Лекарката е сред известните лица, не само във Велико Търново, но и в страната. Красива, амбициозна, знаеща, опитна, отлично подготвена като специалист анестезиолог и реаниматор, с талант на мениджър. Когато работи не се поддава на емоции, не премълчава критики и всява респект. Безкомпромисна е и към себе си и към околните. Държи на реда и точността.

Готова е да се изправи срещу страховитата зараза, която все още не се е развилняла с пълна сила във Велико Търново, но и това може да се случи всеки момент.

И като нормален човек, въпреки, че всекидневно вижда смъртта в очите, не крие, че се бои за себе си и близките си. Въпреки това ще е на първа линия в ожесточената битка с модерния вирус.

„Не при евентуално разрастване на заразата. Ние вече сме на първа линия. Работим в реанимация. При нас няма планиране. Вирусът вече е в България, във всеки един момент пациент в тежко състояние с нужда от апаратна вентилация може да дойде в болницата. Но такава е нашата мисия- спасяваме хората във всякакви ситуации, често с риск за самите нас. Изобщо не съм се замисляла. Няма човек от екипа на ОАИЛ, който да отказва да работи с пациенти с COVID-19“, категорична е д-р Маринова.

Лекарката подчертава, че ако дойде пациент, съмнителен за коронавирусна инфекция в тежко състояние, той се третира като положителен до излизане на резултата, а ако е положителен и след това.

„В реанимация е най-големият риск за персонала- интубации, аспирации на бронхиалното дърво, вентилация, най-рисковите манипулации. Разделили сме се на екипи. Когото завари такъв случай дежурен, ще остане да работи седмица или две...докато му стигнат силите. Заедно с още един лекар, който ще влезе да му помага и да се сменят, за да могат да почиват. Сестрите и санитарите също имат такова разпределение. Ако броят на пациентите стане по-голям ще влязат още хора. Останалите ще работят с “чистите” случаи. Направили сме организация веднага пациентите да се разделят от тези с коронавирус и да се преместят. Ще се наложи изветно време да живеем в болницата“, разкрива евентуалната обстановка д-р Сибила Маринова.

Отиграли я още миналия уикенд.

„Приехме съмнителен пациент и сами решихме да се карантинираме 9 души екип, които в момента бяхме на работа, за да не рискуваме други хора от ОАИЛ, болницата и близките си. Пациентът се оказа отрицателен и след 48 часа в реанимация се прибрахме вкъщи“, разказва лекарката.

Искрено се надява мерките, които са взети преди да се разрасне заразата, да имат ефект и у нас да не се повтори драмата на Италия.

„Нямате представа какво е един лекар да решава кого да спаси и кого да остави да умре. Колегите в Италия в момента са мобилизирани и работят на пълни обороти, но когато всичко това свърши, много от тях ще имат сериозен емоционален срив. Моля се този сценарий да не се повтори тук“, коментира д-р Маринова.

Тя допълва, че за персонала има гащеризони, еднократни престилки, шапки, маски, ръкавици, шлемове.

„Нямаме единствено маски с висока степен на защита и искрено се надявам от Националния щаб и МЗ да се погрижат за това в спешен порядък. На персонала е направен инструктаж, навсякъде е разлепено указание как се облича и съблича предпазно облекло. Тече непрекъсната дезинфекция. Потоците от пациенти са разделени. Имаме план за действие, включващ реорганизация на цялата болница“, изброява дейната лекарка.

И добавя: „Всички ни е страх. Това е съвсем нормално. Светът не се е срещал с подобно предизвикателство. Напрежението се усеща във въздуха. Разговорите се въртят около стратегии, лечение, непрекъснато следим медицинските публикации от авторитетните медицински издания по света. Страх ни е, но не сме страхливци. Ще бъдем там, за да се борим“.

Д-р Сибила Маринова стана популярна като инициатор и основен двигател на просветителската кампания за донорството у нас.

„Тя стартира през 2016 г., когато с д-р Ваня Лъчезарова разбрахме, че по темата за донорството и мозъчната смърт няма информация в обществото. Започна като регионална инициатива сред търновските ученици и прерасна в национална. Тази кампания продължава и до днес“, споделя д-р Маринова.

Планирано било да говори по проблематиката пред голяма международна компания със седалище в София с 1200 служители на 19 март, но разбираемо заради ситуацията тази среща се отложила за неопределено време.

„Донорството е моя лична и професионална кауза“, категорична е д-р Маринова.

 

Обожава да пътува и спортува

Споделя, че от напрежението в работата се възстановява най-пълноценно, когато пътува. „Обожавам да посещавам красиви места с любимите ми хора. Обичам да излизам с приятелките си. За съжаление в момента всичко това е невъзможно, затова отмарям вечер вкъщи с чаша вино. Спортувам и се храня без глутен и рафинирана захар“, разкрива д-р Сибила Маринова.

 

За нея

За нея човешкият живот е кауза

Тя е компетентен, отзивчив и лъчезарен човек. Без значение от обстоятелствата, обстановката и личните проблеми, винаги е готова да помогне на човек в нужда. Прекрасна майка на бъдеща лекарка. За нея човешкият живот е кауза.

Дончо Бораджиев, адвокат

 

 

Неуморна и упорита е

Отдадена на работата си. Неуморна и упорита е. Непрекъснато се грижи за колектива, който ръководи. Не на последно място е изключително добър и всеотдаен приятел. На нея може да се разчита за всичко!

Д-р Ваня Лъчезарова, анестезиолог

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети