Д-р Хасан Адемов: НЗОК е във фалит, оставяте една финансово рухнала система

НЗОК де факто е фалирала, оставяте една финансово рухнала система. Това каза народният представител от ПГ на ДПС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов по време на дебата по бюджета на НЗОК за 2017 г.

Д-р Адемов посочи, че този бюджет е трябвало да докаже видимите резултати в сектор здравеопазване. „Какво ще се случи ако този бюджет не се приеме? Отговорът е много лесен? Този отговор го има в Закона за публичните финанси. Няма драма. Драма може да има, ако между първо и второ четене се разгърне популизъм, който да събори както бюджета на Касата, така и на държавния бюджет". Според него трябва да се търси съгласие, че българските граждани ще получат необходимата медицинска помощ.

Д-р Адемов посочи, че проблемът на този бюджет е, че е изготвен на тъмно. „Отсъстват данни за изпълнението на бюджета на Касата за 2016 г.“, коментира д-р Адемов.

„Твърдите, че приемате този бюджет с балансирано бюджетно салдо. Това е неуважително към българските народни представители, към българските лекари и пациенти“, коментира д-р Адемов. „Как може да се реформира тази система? Големите партии, които се опитаха да реформират тази система ,всички до една се провалиха“, заяви д-р Хасан Адемов. Според него свръхрегулацията и свръхцентрализацията са довели до срив на системата. По думите му, ако няма подкрепа на правителството и народното събрание, съдбата на всеки един назовал себе си реформатор на системата няма да бъде различна от тази, която е била сега.

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика