Евакуацията на Хитрино приключва

Приключва евакуацията на жителите на село Хитрино. Това каза пред журналисти зам.-министърът на МВР Красимир Ципов. „Поетапно ще бъдат изтеглени полицаите и пожарникарите и ще останат само тези, които очакват експертите, за да започне операцията по разчистването на дерейлиралите цистерни“, обясни той.

1000 души ще бъдат изведени от населеното място, за да се осъществи прехвърляне на горивото от опасните цистерни. С цел безпасност са повикани екипи от "Нефтохим" Бургас, които имат опит в подобни операции.

Служители на Община Хитрино обикалят къщите и помагат на трудно подвижните хора и на по-възрастните, за да могат да стигнат до пункта, който е направен в началото на населеното място, до бензиностанцията.

Спасителните екипи продължават да издирват затрупани хора сред руини на сгради в района на железопътната гара, където днес сутринта се взривиха цистерни с пропан-бутан и пропилен.

Всички кметове на общини от област Шумен са в селото. Те предлагат на хората, които имат роднини в техните общини, да ги настанят при тях, като всяка община ще изпрати в Хитрино свой автобус.

По-рано зам.-кметът на Шумен, д-р Светлана Маркова, съобщи, че общината е изпратила 2 автобуса в Хитрино. Единият е насочен към кризисния център в общината, а другият към общинската хижа „Пазачница“. „Ще бъде осигурена храна. Има готовност за работа на ресторанта на общината и на обществената трапезария, но там капацитетът е по-малък за това се обърнахме първо към ресторанта“, коментира Светлана Маркова. „Очаквам да ми кажат колко хора са тръгнали и са пристигнали, за да можем да осигурим на първо време поне някакви сухи пакети“, поясни тя.

Директорът на Областната дирекция на полицията в Шумен Ялчън Расим увери жителите на Хитрино, че къщите им ще бъдат охранявани, докато те са евакуирани.

Новоизбраният президент ген. Румен Радев е в с. Хитрино и участва в заседанието на кризисния щаб. Разговорите за последващите действията след инцидента продължават, каза пред "Фокус" кметът на Шумен Любомир Христов. "Цистерните са изтеглени, в средата между гарите на безопасно място", поясни Христов.

Министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България