Евакуираха училище в Търговище заради счупена колба със сярна киселина

Първо основно училище "Христо Ботев" в Търговище

Инцидент със сярна киселина доведе до евакуация на над 600 ученици от основно училище „Хр. Ботев“ в Търговище. Задимяването автоматично е задействало пожароизвестителната система и е подало сигнал на единния електронен тел. 112 в 8,33 часа в сряда. В хранилището, където е била колбата, не е имало деца. Няма пострадали и занятията са възобновени в 9,10 часа.

Към момента има две версии за инцидента. Според официалната, разпространена от полицията, е станал пробив на сярна киселина от херметически затворена колба, която била в хранилището на химическа лаборатория в училището. Пробивът бил резултат на счупване на парченце от гърлото на колбата и последвало задимяване. Нямало хора в хранилището. Според другата учител е подготвял материали за следващ час и при отваряне на колбата е паднало част от съдържанието. Как точно е станал инцидентът ще се установява тепърва.

След сигнала на мястото са пристигнали екипи на пожарната и полицията, а междувременно учителите извели децата навън.

Екипът пожарникари и служител на общината са изнесли киселината на безопасно място, обезопасили са района и са ликвидирали последиците от инцидента, уточняват от полицията.

Киселината е транспортирана до депото за съхранение на опасни вещества в търговищко село.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право