Евангелисти зарадваха деца на лечение в болницата в Горна Оряховица

Музикална програма с подаръци и лакомства организираха в събота в детското отделение на общинската болница в Горна Оряховица представители на Евангелската църква в града. В момента в стационара има хоспитализирани 11 малки пациенти, като няколко от тях са бебета. Минимум 7 деца ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа със своите майки в здравното заведение, са категорични лекуващите лекари.

go5

"Най- малкият пациент е 5- месечно бебе, което е постъпило с пневмония, а най- големият- 14-годишно момиче с остър ларингит", съобщи д-р Елена Ангелова, началник на отделението.

За малчуганите и техните майки краткото, но мило тържество бе разнообразие в болничното ежедневие. Деца и възрастни от църквата пяха и свириха на китара, след което раздадоха на малчуганите цитруси, банани, книжки, играчки, ръчно изработени коледни картички, и плетени шапки, шалове, и ръкавички.

"Инициативата на евангелистите в преди светлите християнски празници в детското отделение на МБАЛ "Свети Иван Рилски" в железничарския град е за втора година", разказа Ханс- Георг Герстер от Швейцария.

Герстер живее от пет години в Горна Оряховица и заедно с екипа си от доброволци развива социална и благотворителна дейност. Самата църква със седалище в Швейцария, функционира от 26 години в Горна Оряховица и е единствената организация в региона, която разполага с приют за бездомници, в който пък в момента има настанени 11 човека.

go3

Православната църква в лицето на енорийския свещеник отец Зоран Мамучевски, който служи в горнооряховския квартал "Пролет", също многократно подпомага Отделението по педиатрия. В сряда отец Зоран заедно с представителката на английската фондация "Charitty Support Bulgaria" Пам Пенкумен - Смит, дариха за нуждите на отделението и малчуганите играчки, спално бельо и подвижна лампа.

"Подпомагали са ни и друг път с матраци, както и с много красиви ръчно изработени шалтета", информира д-р Ангелова.

Други дарители, които са поели ангажимент към отделението, са от немската фондация "Помощ за България"- Юрген и Риа Мюлер.

"Досега от фондацията са осигурили над 20 000 лева за основен ремонт на санитарните възли и на млечната кухня, а в момента с техни средства се ремонтират основно и 11-те бокса в кърмаческия сектор. Ще бъде подменена дограмата между боксовете, извършва се частично саниране и боядисване на помещенията и междубоксовите пространства. Боксовете в кърмаческия сектор ще бъдат напълно готови около март", обяви управителят на болницата д-р Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони