Ева Майдел: ЕП намали таксите за презграничните преводи в евро

Европейският парламент прие с голямо мнозинство от 532 гласа от 609 гласували регламента, с който намаляваме таксите за презграничните преводи в евро до нивата на таксите за вътрешни преводи. Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след приемането от Европейския парламент на Регламента за презграничните плащания.

„Днес официално премахнахме един двоен стандарт в ЕС, от който българите бяхме най-ощетени. Това означава, че ако изпращаме или получаваме парична сума към или от друга държава в ЕС, ще плащаме около десет пъти по-ниски такси. До момента банките в България налагаха най-високите такива такси в целия ЕС, които варираха между 30 и 50 лева за превод от 10 евро. След влизането в сила на регламента от 15 декември 2019 г. гражданите и бизнесите ни ще бъдат третирана наравно с тези на страните от Еврозоната, които имат минимални или нулеви такси за преводи на евро“, обясни Ева Майдел, която беше основен докладчик и главен преговарящ по регламента.

„Всички, които пътуват и използват банковите си карти за плащане или теглене на пари в други държави от ЕС, ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най-изгодната алтернатива. В момента тази информация е много трудно достъпна и често осъзнаваме, че сме платили високи такси, чак когато видим банковото си извлечение“, допълни българският евродепутат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа