Ева Майдел: Повече инвестиции за кохезионните страни като България по плана Юнкер

„Гласуваната днес резолюция на Европейския парламент по прилагането на плана Юнкер и неговия фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е силно послание за повече инвестиции в кохезионните страни като България, защото до момента в тях са финансирани проекти за само 9% от инвестициите по плана Юнкер. Това е категоричната позиция на Европарламента, която отстояваме и при течащите преговори с държавите-членки и Комисията за увеличаване и удължаване на плана до 2020 г.“, заяви българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която беше докладчик за групата на ЕНП в комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

„Освен повече инвестиции в районите, които имат най-голяма нужда от това, настояхме и за фокус върху по-рисковите проекти, които не биха получили достатъчна подкрепа от частни инвестиции. Това е важно, защото инвеститорите, особено в страните от Източна Европа все още изпитват колебания за включване в големи иновативни инфраструктурни проекти, но подкрепата от ЕФСИ чрез пари от бюджета на ЕС, може да ги убеди да подкрепят добрите идеи и така да допринесат са икономиките“, допълни Майдел.

Българският евродепутат работи пo плана „Юнкер“ и неговия първи стълб – Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) още от момента на създаването му. Тя беше докладчик за групата на ЕНП по доклада за напредъка на ЕФСИ в комисията по вътрешен пазар в Европарламента, чиито текстове в последствие бяха отразени в предложението на Европейската комисия за удължаване на срока на ЕФСИ. Майдел участва в редица информационни срещи и кампании за подобряване на ефективността на Плана и популяризирането му в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България