Ева Майдел - Цветето сред магнолиите

За българските членове на Европейския парламент чуваме, както в пословицата за покойниците, или добро, или нищо. Съгласете се, уважаеми, освен по избори, когато научавате имената им и оказионните им пиар акции в медиите, обикновено през петте им години в Брюксел/Страсбург родните евродепутати ни припомнят за съществуването си само ако са постигнали нещо, с което да оправдаят заплатите си. Отделно от скуката, която генерират.

Така или иначе винаги се радваме на постиженията им, дори и да не сме сигурни дали си заслужават усилията. Патриотизъм, достойнство... тези три неща. И така научихме преди дни, че придворно списание на Европарламента, което се разпространява ексклузивно сред политиците и администрацията му, е обявило за втори пореден път за евродепутат на годината българката Ева Паунова, отскоро Майдел. Някъде в процеса на преписване и препечатване на несъдържателно формулирани комюникета и дописки в българските медии, разбира се, бяха поизпаднали някои детайли. Като например, че конкретното списание няма нищо общо с институцията и критериите, по които номинира и избира лауретатите си, са чисто субективни. Че раздава награди в 18 дисциплини, всяка от които е спонсорирана от външни корпоративни и лобистки интереси. Че призът на г-жа Майдел се връчва с подкрепата на световния стоманен конгломерат “Тата” и реално погледнато, няма много отношение към постигнатото от нея до момента в областта (извън голите приказки и смелите обещания на институцията, която представлява). Но нейсе. Награда е това - на харизан кон зъбите... нали?!

Пък и така се получава със счупената комуникация и недостига на компетентни папагали и в Брюксел, и в София. Накрая всички излизаме безпочвено претенциозни. С основание или не?! Защото в крайна сметка Ева Майдел идва с една оригинална българска success story, каквито у нас обичат да ви разказват в сутрешните телевизионни програми, особено през уикенда. С много шарении, едри планове на маркови етикетчета и превзети реплики и пози. Пък и признанието за г-жа Майдел си е в крайна сметка оценка за последователно личностно преследване на кариерно развитие в европейските структури. И политиката въобще. Целенасочено при това.

Родена през 1986 г., като лице в публичното пространство Ева Паунова влиза още през 2005 г., когато е обявена за “кралица на светлината” на традиционния шведски празник “Света Лусия”, чието честване се организира у нас от посолството на родината на Нобел. Телевизии, фотографии, гражданинът на републиката Симеон Борисов (Сакскобургготски по бащина линия) й връчва орден пред камерите... какво да се добави?! Короната с горящите свещи, скръстените в молитвена поза пред гърдите ръце, бялата роба с червения пояс - едва на 19 и вече трогателно чаровна. Поне на пръв поглед. Така или иначе западняците падат възнак пред подобен образ - искрен или не. Но е картинка.

В следващите години Ева Паунова се насочва към академичните висини извън републиката и завършва висшето си образование с профили международни отношения и бизнес администрация в американски университет в Рим. Впоследствие специализира и в Харвард. Преди да дойде “моментът за апартамента”. През 2009 г. влиза в екипа на тогавашния евродепутат от ГЕРБ Илиана Иванова. В контекста на гореспоменатия недостиг на кадърни (безкористни или честни, ако предпочитате) български кадри в ЕС през 2012 г. Паунова (или друг) убеждава началниците в София, че тя е човекът, на когото да се доверят в контактите си с “голямата партия” ЕНП.

Преди и след изборите през 2014 г., когато влиза в ЕП, Паунова-Майдел ще затвърди у заинтересуваните онзи образ на отдалечен от реалността млад европейски политик, който борави с теми и слогани, недостижими за сънародниците му/й. Но е много печеливша постановка сред политическите съратници в Брюксел и вътрешните ръководни структури у нас. Пък и кой знае, с порива на младата дама към дигиталните технологии в последните месеци може изведнъж да се окаже много подходящата за нов български еврокомисар - стига ресорът, който ще ни определят от ЕК, да отговаря на “квалификациите й”.

 

По награда на раздаване

Само за две години в Европейския парламент Ева Майдел успява да заплени с личността си различни авторитетни издания, които следят работата на законодателното събрание на ЕС. Несъмнено поетапното израстване в политическата йерархия е допринесло за това. От влизането си в ЕП през 2014 г. дамата е била посочвана за най-убедителна млада политическа надежда в ЕП; един най-успешните европейци до 30-годишна възраст (познати само на хората в Брюксел) през 2015 г.; и сред същите до 40-годишна възраст (от Брюксел) за 2016 г.

За нея

Ценна е заради ниския й профил

Мнозина в Европейския парламент ценят Паунова за свежия стил, който внася в работата, ниския персонален профил, който поддържа, паралелно на широкото й присъствие в социалните мрежи. Едновременно с това на нея не се гледа като на човек, който залага повече върху стила, отколкото върху съдържанието. Тя вече е изпълнявала длъжността на политически съветник към член на ЕП и е била координатор на отношенията на партията й с групата на ЕНП. В коментар пред нас служител на европейските институции, пожелал анонимност, настоя: “Тя е отвъд просто красивото лице. Както и да го поставяме, истината е, че из водовъртежите на Европейския парламент тя се чувства като риба във вода.”

Люк Уолър, “Политико”

 

Важен играч в дигиталните технологии в ЕС

Българката Ева Майдел е един от най-младите и най-видими членове на Европейския парламент. И ако името представлява изненада за вас, жената зад него не би трябвало да е: евродепутатката Паунова се омъжи преди месец (през януари 2017 г. - бел. прев.). Като част от основните играчи в дигиталните технологии тя е член на влиятелната комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите. Също така е докладчик в сянка на ЕНП върху плановете за дигитализиране на индустриите в ЕС.

Франсис Робинсън

 

Да си намери мястото

Не се отличават много българските евродепутати един от друг, независимо от цвета им. По-важни са поколенията и средата, от която идват. Като прескочиш ентусиазма, който съпътства назначаването им, следващите седмици, месеци, години произтичат по един и същи начин - тези, които имат уменията и са предразположени да разсъждават мащабно, намират мястото си и вършат работа. Тези, които не са, вдигат шум и търсят преизбиране. Паунова тепърва ще трябва да се позиционира в кариерното си търсене.

Евро.блог, “ЕС за всички”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети