Евгени Минчев: Доста съм свенлив по природа

За рождения си ден най-желаната риалити звезда у нас ще издаде 55 нови стихотворения

- Евгени, вече 25 години раздаваш блясък и красота от екрана. Обичан или мразен се чувстваш?

- Блясъкът и красотата винаги произвеждат и малко отпадък. Погледнато с недобронамерена оптика, това може да бъде тълкувано и като снобизъм, като един ненужен придатък към личността, а всички знаем, че развлекателната индустрия навсякъде е сбор от таланти, кич, преувеличение. Няма как човек да не сбърка и това носи негативи, с които трябва да се съгласим и приемем. Така че, чувствам се по-скоро неразбран на моменти. Но много по-често – обичан и харесван.

- Кога за първи път разбра, че си известен?

- Това е много забавен въпрос, защото допреди само пет години изобщо не се чувствах такъв. А съм на „сцената” от 25, че и повече години. Имам един приятел, от годините на нелекото детство, който ми казва - виж, хората те познават, кимат ти, погледни ги. А аз - по природа наистина доста свенлив, не поглеждам никого, с надежда и мен да не ме гледат. Но се оказва друго - бил съм популярен дори и когато не съм мислил, че съм. Всъщност, първия белег за това, че съм известен, е че ми даваха път в тоалетната по дискотеките. Казано с чувство за хумор, разбира се.

- Имаше ли влияние върху кариерата ти Емил Димитров?

- Всъщност не. Никакво влияние, самият той като личност или авторитет. По-скоро песните му, неговият талант и музикална прозорливост откриваха в мен нови светове, които ме вдъхновяваха и окуражаваха да бъда това, което съм. Неговият импресарио и автор на повечето му песни Васил Андреев е физическият „извършител” на това аз да заживея в София под неговото покровителство. Както се знае - като чистач на апартамента му, на входа, в който живееше, и като гледач на леля му и нейното куче Галя. Бях доволен, че четат и оценяват моите тогавашни стихове, това, че мога да пея. Но иначе бях щастлив да дишам въздуха на тези хора, да откривам светове, които не мислех, че съществуват.

- Неотдавна с огромен успех премина Британско-българският бизнес бал в Лондон. Как ти хрумна да организираш подобно събитие и каква е ползата за България от това?

- Идеята ми хрумна много преди да се заговори за Брекзит, а и този бал е напълно лишен от политически замисъл по принцип. Но някак си събитието само по себе си поставя България на световната карта, като събира бизнесмени и интелектуалци от цял свят, на пъпа на Лондон, в престижния частен клуб The Lansdowne - всички те обединени от идеята за България. Красиви българки от ансамбъл „Фолклорна магия“ посрещат гостите, красота и блясък са в полза на присъстващите, на благотворителността. Лондон постепенно научава, че ни има по един решителен и мъдър начин. Българите вече са онези авторитетни хора, далеч от представата за натрапници и обслужващ персонал. Българите са абсолютно равнопоставени на британските си приятели, с които поделят една маса и пеят заедно „Хубава си, моя горо“ и „Моя страна“. Всичко това е вълнуващо и полезно за страната ни.

- На последния бал в Лондон присъстваха две знакови звезди от сериала „Ало, ало“. Как се „сдобиваш” с такива познанства, с хора, които те следват навсякъде, където организираш събитие?

- Вероятно говориш за Вики Мишел, позната в ролята и на сервитьорката Ивет, и лейтенант Грубър, моя добър приятел Гай Сайнър. Те са наистина изключителни приятели и харесват България. Последователно са ме посещавали в София за различни мои ивенти, като Бизнесдама на годината и Руския бал. Вики Мишел дори пристигна за рождения ми ден на 2 юни. От друга страна, Вики ме кани на много нейни събития в Лондон, защото тя е председател на The Heritage foundation, които правят много за ветераните от бомбения отряд на Великобритания.

- Виждам, че си чест гост в дома на Робин Гиб...

- Да, там ходя по покана на вдовицата му Дуина Гиб, която също много харесва България. Когато са пътували с „Би Джийс“, са имали музиканти българи, както и персонал от нашенци. Дуина дава огромното си имение на разположение на редица благотворителни каузи, но винаги стои тиха и спокойна в някой ъгъл, без да се натрапва. Имението е национална гордост, заедно с Робин Гиб, и се намира в едно кокетно градче на час път от Лондон.

Проф. д-р Станислав Семерджиев:

Изкуството се напълни с талантливи злодеи

Холивуд в момента участва в мега-сценарий, продуциран от най-добрия режисьор и актьор Доналд Тръмп, смята ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

- Проф. Семерджиев, нямах намерение да започвам с толкова „жълта“ тема, но някак се изкуших, защото знам, че сте специализирали „Продуцентство и сценаристика“ в Лос Анджелис и Мюнхен и имате отношение към „холивудските“ теми. Как ще коментирате разрастващия се сексскандал с едни от най-известните холивудски продуценти и актьори?

- Холивуд в момента участва в мега-сценарий, който не е продуциран от големите студия, а от най-добрия сценарист, режисьор и актьор на планетата, по-добър и от Чарли Чаплин – президента Доналд Тръмп. Холивуд беше основното „гнездо на осите“ по време на президентската му кампания, а и след избирането му на поста. Тръмп беше обявяван за манипулатор, сексуален маниак, простак, грубиян и сексист. Не остана голяма холивудска звезда, която да не си упражни красноречието върху него. Днес светът с изумление научава всеки ден потресаващи новини за звездите, които обича – колко превъзхождат по всички изброени пороци Тръмп. Скоро няма да остане неокаляна личност. Когато всички са в калта – кой ще смее да посочи Тръмп като единствен злодей?!

- Това прозрение ваше ли е, или имате някаква информация по въпроса?

- (Смее се.) Един професионален сценарист няма нужда от особена информация, за да прозре който и да е сценарий, построен по класическа схема.

- А как и кога ще завърши тази “класическа” холивудска боза?

- Абе, хем е боза, хем не е. Много хора започват да смекчават негативното си отношение към Тръмп след новите разкрития. Аз не очаквам скоро да свърши. Ще се появят още търсачи на слава, които след 30 години амнезия и стотици любовни снимки със своите идоли ще ги предадат за 30 сребърника.

- Сега искам да пренесем читателите ни към обратната страна на „холивудския разврат“ - от 23 до 28 октомври в Швейцария се проведе световен конгрес по „Трансмедиа и интердисциплинарност“, по линия на СИЛЕКТ (Международна асоциация на висшите кино и тв училища, на която сте изпълнителен директор от 2011 г. досега). Какво всъщност означава трансмедиа и какъв е смисълът да се провежда специален конгрес по тази тема?

- Трансмедиа е понятие, което все още не е добило голяма гражданственост в света. На някои места го наричат кросмедиа, на други - интермедиа. Всъщност трансмедиа е обобщеното понятие за едновременното съществуване на един продукт в различни медийни платформи - т.е. един филм още от самото начало трябва да бъде замислен така, че да бъде разпространяван едновременно и с най-добър възможен успех и в киносалони, и в телевизия, и на видео, и като компютърна игра, и като апликация в социалните мрежи, и като виртуална реалност, и като франчайз на продукти. Замисълът трябва да започва много преди самият филм да бъде създаден. В момента говорим и обучаваме нашите студенти все още в класическия начин на правене на кино и телевизия. А истината е, че те трябва да започват с мисълта, че този филм ще се гледа на мобилния телефон, че към него трябва да бъдат направени, примерно, профили на персонажите във фейсбук...

- През 2017 г. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ чества 60 години Учебен драматичен театър и 75 години въобще от театралното образование в България. Какво се е променило от тогава до днес, какво ценно е унаследено от големите театрални творци, създали Академията, и как ще го отбележите?

- Не смятам, че нещо съществено се е променило в обучението по театър в тези 70 години, защото театърът съществува във вида, в който е и днес, от 5 хиляди години. Той е съществувал по този начин в древен Китай, в древна Япония, в древна Месопотамия, в древна Гърция. Театърът продължава да е изкуството на живия контакт на актьора със зрителя. Честването на тези годишнини има значение да покажем, че не сме забравили традициите, че държим на приемствеността. Но не смятаме да го отбелязваме с някакви фойерверки.

* Направиха Тони Димитрова на качамак

* Мъжът на Енджи интервюирал Бил Гейтс

* Емилия не визира Коко в новото си парче

* Мегз отслабнала с 8 кила в Къщата

* Андреа с международно отличие

ТЕЗИ И ДРУГИ МАТЕРИАЛИ - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 22 НОЕМВРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица