Евдокия Манева: В буферната зона в Пирин може да се строят ски съоръжения според ЮНЕСКО

Твърденията, че има опасност територии в Пирин да бъдат заличени от списъка на ЮНЕСКО за защитените територии са спекулации, обясни бившият екоминистър Евдокия Манева пред БТВ.

На вчерашната кръгла маса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско „бяха прочетени извадки от комисиите на ЮНЕСКО, които са инспектирали буферната зона, в която те, в своето заключение, казват, че в тази зона може да се строят ски и спортни съоръжения“, посочи тя.

В становището си специалистите на ЮНЕСКО, констатират, че състоянието на парка е добро, добави Манева.

Тя определи като абсурден аргумента на правозащитните организации да бойкотират вчерашната среща.

Еколозите посочиха, че са били поканени късно и не са имали време да се подготвят. Всички присъстващи бяха поканени късно, посочи Манева и добави, че дискусията всъщност се води вече 8 – 10 години.

По думите ѝ в списъка въпроси на екозащитниците има повече икономически, отколкото екологични въпроси.

На срещата вчера не се е обсъждало трябва или не втори лифт, нито е вземано решение, уточни тя. Обсъждаха се два документа – актуализацията на концесионния договор, защото там има определени неточности, въпроси, които пораждат както основателни възражения, така и редица спекулации, и промяната на плана за управление и то само в частта, която се отнася до режимите в туристическата зона, за да може нещо да се предприеме в ски зоната, включително някои по-мащабни осъвременявания на конструкции и съоръжения.

Проблемите с концесионния договор са, че вече не отговаря на съвременното законодателство, уточни Манева. Той се прилага вече 17 години и е показал, че има определени несъответствия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България