Евелина Бодукова-Марино и Христо Маринов-Марино: Цигулката не е оръжие, а музикален инструмент!

Дори по летищата в Израел, Палестина и САЩ няма такива мерки за сигурност като в Пловдив

За някои от родните митничари и специалисти по сигурността струните на цигулката явно са оръжие и затова музикалният инструмент трябва да пътува на борда на самолетите без тях. Това научила на собствения си гръб асеновградчанката Евелина Бодукова-Марино, която от 2002 година живее в италианския град Кремона заедно със съпруга си Христо Маринов-Марино.

Семейство Марино минават за едни от най-известните производители на струнни инструменти на Апенинския полуостров и сред техните клиенти са прочути на Ботуша и по цял свят музиканти като Салваторе Акардо, Бруно Джурана и Даниел Авшаломов.

При един от полетите си до родината и обратно обаче семейство Марино, както в Италия са известни двамата български лютиери, стават жертва на неприятна случка на летище Пловдив на 5 ноември преди полета си за Милано-Бергамо с авиопревозвача „Ryanair”.

„Бяхме принудени от шефа на смяната, който отговаряше за сигурността, да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени. Когато разбра цената им, поне ни позволи да ги оставим на нашите родители, дошли да ни изпратят на летището. За тях струните на цигулката били „режещи предмети” и потенциално опасни”, разказа Ева Бодукова-Марино.

„Отговорникът по сигурността дори се похвали как наскоро по същата причина накарали музиканти да свалят струните от китарите си”, допълни картинката съпругът й Христо Маринов. Прочутият по цял свят лютиер силно се притесни, когато от „Труд” разбра, че въпросният служител по сигурността ще бъде наказан за престараването си.

„Лично за мен е престараване да накажеш човек за това, че си върши работата. Все пак той е отговорник по сигурността и стриктно изпълнява инструкциите за безопасност на полетите. Но и на него някой трябва да му обясни, че от всяко правило има и изключения. И музикантите и техните инструменти са едно от тях. Говорих с мои приятели и колеги от Израел, Палестина и САЩ, където контролът по летищата е най-строг от цял свят, и те останаха потресени от случилото се с нас на летище Пловдив. Световна практика е цигулари, виолисти, виолончелисти, китаристи тем подобни, да пътуват заедно с инструментите си на борда на самолета. Такива музикални инструменти не се оставят в багажното отделение, тъй като са с много крехък корпус, а някои струват дори над 1 милион долара или евро. Затова и във Фейсбук на български и английски ги призовахме да избягват да летят до Пловдив до момента, в който служителите по сигурността на аеропорта в близост до родния си Асеновград не покажат по цивилизовано отношение към струнните музикални инструменти", коментира Ева и Христо Марино.

Двамата обясниха, че дори за закупили отделен „лоу-кост” билет за цигулката и на нея й се полагало отделно място в самолета за Милано-Бергамо.

„Самата цигулка е застрахована за 20 хиляди евро, но за нас тя е безценна, тъй като е направена с много любов и специално за млади български дарования, които да пробият с този струнен инструмент на голямата международна сцена. Тази цигулка съм я създал и посветил на баща ми, а за последно с нея свири Лили Милчева от Кюстендил, която сега вече е в Ню Йорк. Скоро тази цигулка ще попадне в ръцете на друго талантливо българско дете”, разкри Христо Маринов-Марино.

Той обясни, че за него е фасулска работа да разглоби и сглоби един струнен инструмент, тъй като е лютиер по професия, но подобни изисквания по летищата могат да създадат големи проблеми на самите музиканти.

„Всеки един инструмент има своя собствена „душа” и звук и те се дължат на фината настройка. За фина настройка на инструментите си при нас в Кремона специално идват цигулари и виолисти чак от Щатите, Великобритания и други далечни държави”, допълва Христо Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България