Евреи се завръщат у нас, за да открият произхода си

Председателят на Световната ционистка организация в България Яков Джераси.

Съвместна продукция на израелски телевизионен канал и Пловдив

Премиерата на „Следващото поколение” е на 21 март в Пловдив

Евреи с български корени се завръщат у нас, за да открият произхода си. Повод за това става филмът „Следващото поколение”, който ще бъде прожектиран за първи път на 21 март в Пловдив, като след това ще бъде излъчен и в София, и Благоевград. Идея за продукцията се зародила при едно от посещенията в Израел на председателя на Световната ционистка организация в България Яков Джераси.

Филмовите продуценти Димитър Гочев и Зафир Кохановски договорили споразумение между израелския телевизионен канал 8 и град Пловдив за заснемането на филма „Следващото поколение”

„Има евреи, които са деца и внуци на голямата емиграционна вълна - през 1949 г. наброяваща 45 000, от които 50 000 български евреи. Общество, което е освободено от концлагерите и е пристигнало в Израел, за да положи основите на израелската държава. Условията са били трудни, но българските евреи никога не забравили страната на своите наследници”, обясни пред „Труд” Джераси.

Едни от завърналите се в България, за да открият корените, са израелският началник на отбраната, Генерал Габи Ашкенази (2007-2011), чийто баща е от Пловдив и Ощар Колтер, известен израелски журналист, чието семейство е от Пазарджик. Те пристигнали за пръв път у нас през ноември миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България