Евроатлантическата мечта на Македония пред сбъдване (обзор)

Министър Екатерина Захариева очаква на 11 юли прием в НАТО

Вицепремиерката говори за зелена светлина от ЕС на 26 юни

Съмнително е, че договорът с Гърция за името ще стане реалност, предупреди колегата й Каракачанов

Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие, цитирана от “Фокус”.

“Убедена съм, че след подписването на договора между Македония и Гърция, на 26 юни, когато е Съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи “зелена светлина”, прогнозира Захариева. В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде в края на 2020 г., предупреди тя.

“Ние сме ви признали първи, но това, което е важно за нас, е да няма териториални претенции. В договора между Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде насочен към други държави, така че всичко е наред”, заяви Захариева пред местните медии. “Целта на нашето председателство беше да направим процеса по прием на Македония в ЕС необратим. Успяхме да деблокираме процес, който беше блокиран 15 г.”, изтъкна вицепремиерката.

На въпрос защо премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония Георге Иванов при визитата му в България, тя отговори: “Премиерът много пъти се е срещал с президента Иванов, но ние не искаме да се месим в македонската външна политика. Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО. И няма да пестим усилия, за да се случи това”.

Договорът за името “Северна Македония” не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност, предупреди обаче вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви.

“С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население”, подчерта той и прознозира, че с подписа на остров Свети Ахил разговорът не приключва: “В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент”.

Каракачанов припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат. Междувременно през 2019 г. има парламентарни избори в Гърция, които се очаква дясната “Нова демокрация” да спечели - а тя към момента е против името “Северна Македония”.

 

Съседите ще дават всички гаранции на България

Зоран Заев: Днес Балканите градят приятелство

03-2“Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България”, каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с Екатерина Захариева, цитиран от българското МВнР. Двамата разговаряха в Струмица, където заедно гледаха постановката “Железният светилник” на театър “Българска армия”.

“Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко – от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция”, каза още Заев.

“Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство”, увери македонският премиер.

“Днес Балканите градят приятелство и съм щастлив, че живеем във време, когато нашите две страни създадоха подобни отношения”, заяви Зоран Заев.

 

Ще бъде на гръцка територия

Началници от ЕС и ООН на подписването за името

Събитието е планирано за 9 часа сутринта

Посредникът на ООН в спора за името Матю Нимиц, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан и Розмари ди Карло, заместник-генерален секретар на ООН се очаква да присъстват на подписването на договора между Македония и Гърция за името, съобщиха македонски медии, цитирани от БТА. Церемонията е планирана за утре в 9.30 часа местно време в Преспа, от гръцка страна. Подписи ще положат външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзиас.

В македонската официална делегация освен премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров ще бъдат вицепремиерите Буяр Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски. Планирано е законът за ратифициране да мине на правителствено заседание в понеделник в 9 часа сутринта, след което ще бъде изпратен в Собранието.

До късно снощи продължиха в Гърция дебатите по вота на недоверие по темата срещу правителството на Алексис Ципрас, внесен от опозиционната “Нова демокрация”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа