Евробюджет 2021-2027 обсъждат на конференция в София

Следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз ще бъде обсъдена в София днес. За форума в столицата пристига еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Конференцията ще бъде открита от премиера Бойко Борисов.

Регионалното сътрудничество и преодоляването на различията между отделните региони ще бъдат сред основните теми на разговор по време на конференцията на високо равнище, посветена на следващата многогодишна финансова рамка.

"В Европейския съюз съществуват огромни разлики между отделните страни-членки. От едната страна са нетните платци, а от другата са държавите, които провеждат важни реформи. С еврофондовете тези държави увеличават конкурентната си способност. Имаме и нови страни-членки, които имат нужда от структурно подпомагане. Към тези различия сега се добавят нови предизвикателства пред Съюза, които досега нямахме и преди 5 години не можахме да предвидим. Това са миграцията, интеграцията на бежанци, охрана на външните граници, допълнителна помощ за държави извън ЕС, за да предотвратим причините за миграция към Европа", каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер при представянето на следващата финансова рамка.

За първи път държавите-членки ще могат да изгубят пари, ако не спазват принципите на правовата държава.

"Rule of law (бел. ред. върховенството на закона) се използва за опит за налагане на политическо вмешателство и неравно третиране на отделните държави“ - такава беше първата редакция на финансовия министър Владислав Горанов за следващия европейски бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика