Евродепутатите обсъждат преговорите за Брекзит с Туск, Юнкер и Барние

В сряда сутринта евродепутатите ще обсъдят с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние заключенията от последното заседанието на Европейския съвет през април. На него бяха одобрени насоките за преговори относно условията за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Насоките, приети от Съвета, са до голяма степен в унисон с ключовите принципи и условия за одобряване на споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, които Европейският парламент прие на 5 април.

В тях евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и еднакво отношение спрямо гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, както и на британските граждани, пребиваващи в ЕС.

Други ключови въпроси включват целостта на вътрешния пазар, мирния процес в Северна Ирландия и бюджетните измерения на оттеглянето на Великобритания.

Всяко споразумение, постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, ще трябва да получи одобрението на Европейския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа