Евродепутати в резерв

Пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел бе превърната в международен пресцентър за представянето на резултатите от Евровот 2019

Предстои промяна в аритметиката

Европа ги постави в гротескна ситуация

Към дългия списък от хора, които биха искали Великобритания да не участва в изборите за Европарламент, са и 27 имена на избрани европейски депутати, които не знаят кога ще отидат в Страсбург. При евровота миналия месец бяха избрани 751 евродепутати - плюс 27, които ще започнат работа едва когато (или ако) се случи Брекзит, коментира „Политико“. „Това е странна ситуация“, каза Линеа Сьогард-Лидел, която спечели място за либералната партия Венстра в Дания. „Никой не знае какво ще се случи. Може би ще бъда в готовност пет години или няколко месеца“, добавя тя.

Ако Брекзит се беше случил, както беше планирано в края на март, новият Европейски парламент вече щеше да се сбогува със 73 британски евродепутати. След Брекзит планът е да се преразпределят 27 от британските места в 14 държави-членки, за които ЕС смята, че са недостатъчно представени. Останалите ще бъдат държани в резерв за всяко бъдещо разширяване на блока.

Но увеличаването на срока на британското еврочленство в последната минута до края на октомври предполага промяна в аритметиката. Вместо намаляване на общия брой на членовете на ЕП и преразпределението на британските места, парламентът остава със същия размер като в последния мандат. Това означава, че група от избрани членове на Европарламента сега са неспособни да заемат местата си, докато британците най-накрая не напуснат.

Сьогард-Лидел е планирала да се премести в Брюксел с приятеля си, ако бъде избрана. „Това има голям ефект не само върху професионалния живот, но и върху личния ми живот“, каза тя. Други „резервни играчи“ също са разочаровани от разрешаването на това положение. „Европа, която ни постави в тази гротескна ситуация, това е Европа, на която трябва да сложим край“, каза Сандро Гози, бивш министър в правителството в Италия, който беше избран в списъка на „Република, напред!“ във Франция.

Макар и избрани в страните си, тези 27 евродепутати „нямат специален статут“, каза служител на пресслужбата на Европарламента, докато не се случи Брекзит.

БГНЕС, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения