Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Джок Полфрийман

Убиецът Полфрийман показа поканата си за ЕП във фейсбук

Клеър Дейли известна с антибългарското си говорене

Освободеният предсрочно убиец Джок Полфрийман нападна от фейсбук-страницата си евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО/ECR) и обяви, че ще участва във форум в Брюксел не по покана на “Да, България”, а по линия на ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която е член на Групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица в Европарламента и на комисията по правосъдие. Проверка на “Труд” обаче установи, че наши евродепутати са получили покана за събитието именно от мейла на “Да, България” в Брюксел. “Тези хора няма как да знаят за Полфрийман, ако не са от “Да, България””, заяви пред “Труд” Джамбазки. “Не мога да отговарям на лъжите на един убиец, които е освободен предсрочно - той няма моралния кредит да говори срещу България”, каза още Ангел Джамбазки. И отбеляза, че от “Да, България” са влезли в съюз с едно от най-тежките остриета срещу България в ЕП, визирайки ирландката Дейли и разпространявайки събитието от 5 март, на което е канен Полфрийман.

Факт е, че точно имащите се за десни от партията на бившия правосъден министър Христо Иванов са разпространили събитие т. нар. крайнолеви, а самата Клеър Дейли е известна в Брюксел като антибългарски оратор.

Само преди дни - на 12 февруари, по време на разискване на Стратегията за равенството между половете в ЕП, Дейли заяви, че “има множество жени, които са с нарушени права - в т. ч. жените от България от ромски произход”. “Те са сегрегирани в родилните отделения, не им се дава възможност да ползват сервизните помещения, тоалетни и прочие”, казва Клеър Дейли. Това не е първото антибългарско говорене на Дейли, припомниха запознати. Ирландката атакува остро главния прокурор Иван Гешев по време на дискусия в правосъдната комисия там. Но в същото време открито лобира за решаването на частен случай с стотици ирландци, които са закупили скъпи имоти в Поморие, но не плащали дължимите такси за битови консумативи.

Както вече стана ясно, Полфрийман трябва да бъде в Брюксел на 5 март заради форум, посветен на нечовешките условия в затворите. А в поканата от крайно левите, разпространена по мейла от “Да, България” пише, че участието на убиеца на български студент ще е лектор, чийто “опит ще е изключително ценен за споделяне на условията в българските затвори”. Пак активисти на “Да, България” браниха Полфрийман при протестите срещу предсрочното му освобождаване.

“Нямам нищо против да канят когото искат и да се говори за проблемите в затворите, защото проблеми в затворите има, това всички го знаем. Въпросът е кого каниш и какво показваш с тази покана. Така наречената “Да, България”, които твърдят че са десни, а всъщност показват, че са леви либерали, които са готови да защитават убийците, да покажат, че те са жертвите”, каза съпартиецът на Ангел Джамбазки - депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България