Евродепутатът Андрей Новаков: ЕС дава 1,3 млрд. евро да се справим с двойния стандарт при храните

Програмата срещу двойния стандарт при храните е третата успешна програма, в която аз участвам. Европа се съгласи да даде 1,3 млрд. евро по тази програма. Проектът е оценен с клас А, а това означава, че бюджетът по него няма да се пипа и ще послужи само за тази цел. Това каза евродепутатът Андрей Новаков пред БНТ.

Той разясни, че проектът ще се бори срещу двойните стандартни на храните на нашия пазар. „Финансирането ще послужи за доказване на това, което българските потребители отдавна знаят. Ще се повишава капацитетът на грантовете, ще се финансират различни тестове на стоки и храни, ще се закупува оборудване. Когато натрупаме достатъчно данни за определени продукти, при които се прилагат двойни стандарти, ще се вземат конкретни мерки“, подчерта Новаков.

„Обект на тези стандарти са дори бебешките храни“, възмущава се евродепутатът. „Може това да се случва по поръчка на търговците. За пръв път имаме реална стъпка в тази посока. Тези храни не са отровни, дори се посочва, че това се дължи на местния вкус, но аз не съм съгласен с това. Това, че не е законно, не означава, че е морално. ЕС ни даде пари да се справим с този проблем и ще го направим“, категоричен е евродепутатът.

„Цените на храните не би трябвало да сe повишат, заради новите изисквания“, каза още Андрей Новаков. „Ако един производител е съумял да продава качествена храна на нормална цена в Холандия, няма икономическа логика да не го прави и в България. Всичките ни партньори в ЕС трябва да свикнат, че сме пълноправни членове на съюза“, каза той.

„Готови сме за еврозоната. България води изключително дисциплинирана финансова политика. И всичко това независимо, че имаме да покриваме шест изисквания“, каза още той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България