Евродепутатът и член на ИБ на БСП Илияна Йотова пред „Труд“: В България има остър дефицит на знаещи, можещи и грамотни хора

- Г-жо Йотова, хващам ви на излизане от заседанието на Изпълнителното бюро на БСП - какви бяха приоритетите в дневния ред?

- Две основни теми обсъждаме в момента - на първо място е предстоящото заседание на Националния съвет на БСП във връзка с предстоящите президентски избори, предстои ни втори кръг от преговори с наши потенциални коалиционни партньори за издигане на съвместна кандидатпрезидентска двойка. По време на заседанието получихме информация, че г-жа Татяна Дончева е предпочела да изпревари събитията и че няма да се яви на втория кръг от преговори. Явно нейната концепция е по-различна и вече се е убедила, че не може тя да бъде обединяващата кандидатура на левоцентристките партии в България, и вероятно ще се яви самостоятелно на изборите. Аз лично смятам, че по-логичният вариант беше да се проведе насрочената за сряда среща и на последващата пресконференция журналистите да имат възможност да задават въпроси. Въпреки всичко смятам, че с изявлението си г-жа Дончева започна своя самостоятелна предизборна кампания.

- Уверена сте, че Татяна Дончева ще се кандидатира самостоятелно?

- Сигурна съм, че тя ще е кандидатът на „Движение 21“.

- Появиха са спекулации в медиите след едно интервю на г-н Стефан Данаилов - за разкол, разединение сред върхушката на БСП и Изпълнителното бюро. Доколко са верни подобни твърдения?

- Малко повече летни температури, слънцето и емоциите. Ламбо е изключително емоционален човек, който говори винаги с голяма болка за БСП. Той е обвързал целия си живот с партията и лично аз предпочитам да затворим тази тема, защото тя е непродуктивна, опитва се да противопоставя едни на други хора, което е ненужно.

- Вашето име се появи сред потенциалните президентски кандидати на левицата. Едновременно с това възможното издигане на генерал Румен Радев предизвика много сериозни брожения сред политическите ви противници - каква личност би била най-подходящият избор на БСП за кандидат-президент?

- Веднага ще ви отговоря. На първо място името на генерал Радев предизвика много голям интерес. Излезе като неочаквана потенциална кандидатура и неочакван ход от страна на БСП. Затова и след първоначалното сепване естествено имаше въпроси вътре в партията - но най-любопитна беше реакцията на политическите ни опоненти в лицето на ГЕРБ.

- Леко се стреснаха...

- Да, и светкавичният кризисен пиар, до който прибягнаха, ясно показа, че очевидно този път вътрешното им разузнаване не е било на ниво. Г-н Борисов първоначално записа доста неадекватна реакция, особено с визитата си в Граф Игнатиево. Дори не искам да коментирам реакцията на министъра на отбраната, защото си представям, че човек на подобна позиция трябва да реагира много по-различно. Още повече когато става въпрос за български генерал. Оттам нататък ние прекарахме много дълги дни и седмици в анализи на ситуацията в България и в Европа. На първо време през последните пет години, в рамките на мандата на все още действащия президент, и след това от гледна точка на това как трябва да изглеждат следващия президент и вицепрезидент на България. И нямам предвид как ще изглеждат на външен вид - само красиви и интелигентни хора този път няма да са достатъчни. Говорим за хора, които ще трябва да решават изключително важни въпроси, да вземат важни решения за страната. Която не може повече да живее в собствената си черупка.

- Като остров в световния океан...

- Точно така. И смятаме, че ако не си подаваме главата навън, тази глава няма един ден да бъде отрязана - т. нар. щраусова политика. Говоря за важни решения за това каква ще бъде ролята на България в една преформулирана европейска политика. Какъв ще е форматът и бъдещето на Европейския съюз? Аз съм убедена, че за ЕС ще трябва да се напише нов договор. Лисабонският договор вече е остарял. Други са предизвикателствата, други са проблемите и ако иска този ЕС да има бъдеще и хората да виждат смисъла в него, той трябва да се преоснове с един нов договор. Най-важната част от този документ трябва да е темата „сигурност“ - докъде ще се простира националният суверенитет и откъде нататък трябва да се вземат общи решения и да се водят задължителни общи политики, за да бъде Европа световният лидер.

- Да ви върна все пак към основната ни тема - да разбирам ли, че генерал Румен Радев е фаворитът на БСП за общ кандидат на левицата?

- Кой ще бъде фаворитът, ще реши Националният съвет на партията. Ние неслучайно правим предварително консултациите, за да знаем какво е мнението на нашите потенциални коалиционни партньори. Ще вземем предвид резултатите от тези разговори. Всички, които са заявили съгласието да бъдат номинирани, ще бъдат изслушани на това заседание на НС. Всяка кандидатура много внимателно ще бъде преценена, за да се намери печелившата двойка. Никой не трябва да се чувства пренебрегнат, но въпросът е да се намерят най-знаещите и най-можещите хора, които да проведат тази политика за страната, която смятаме за най-подходяща. В България има остър дефицит на знаещи, можещи и грамотни хора.

- След като се обяви изтеглянето на „Движение 21“ от разговорите, в големия спектър на левицата като че ли остават само БСП и АБВ. Къде стои партията на Георги Първанов в цялата схема?

- Ние сме представени в Народното събрание като коалиция „БСП-Лява България“. Надявам се постигнем широка коалиция - не само между нас и АБВ, но и с множество други леви политически движения, които дори и да изглеждат малки, са сериозни генератори на обществено мнение.

- Да излезем за малко от родното измерение - думата, която споменахте по-рано като приоритетна за бъдещето на Европа, е сигурност. Къде според вас се намира сега България от гледна точка на външната си сигурност? При случващото се и политиките водени от съседните ни страни, в частност Турция и Русия, а и по границите на континента като цяло?

- Европа се раздели със сигурността си в момента, в която не успя да разреши миграционната криза. Аз лично много поддържам мнението, че не може да се прави паралел между бежанци, тероризъм и сигурност. Но тук говоря за сигурността в много по-широк аспект. От една страна е терористичната заплаха, но не по-малък проблем е социалната сигурност в Европа. Две години и половина се занимаваме с темата с преразпределянето на мигрантите между страните. Напоследък и със защитата на границите. Какво стана с тези хора, които отдавна са в ЕС - изолирани и маргинализирани. Това води до престъпност, до радикализиране от всички страни - не само екстремистки религиозни тенденции, а и откровено възраждане на крайно десни, фашистки партии в Европа. Всичко това е много малка част от голямата тема за сигурността и сегашната криза ще има много по-сериозни последствия от световната финансова и икономическа криза преди няколко години. Европа трябва да прецени как иска да продължава съвместното си съществуване. С началото на новия политически сезон през септември трябва да си зададем един много сериозен въпрос - след опита за преврат в Турция и рисковете от това, как е възможно Европа да е в отпуск?

- Като суверенна държава, член на ЕС и НАТО, според вас държи ли се адекватно България на международната сцена?

- Неадекватността, за която говорите, започна още през есента на 2015 г. - от една година и ЕС, и отделните държави вземат мерки и пасивни решения, които просто задълбочават кризата и затрудняват механизмите. Да говорим с факти - проработи ли прословутото споразумение между Турция и Гърция за реадмисия на бежанците? Не, и то по две причини. На първо място, от хилядите хора, които трябваше да бъдат върнати от европейска територия, преминаха само няколкостотин. На второ място, обещаната помощ от ЕС за Гърция – от 4000 експерти, преводачи, специалисти по проблемите на бежанците и сигурността, обещани на Атина от февруари, на гръцка земя в момента те са не повече от 250 души. По силата на квотното разпределение в Гърция трябваше да са настанени над 12 000 души, а до момента те са не повече от 2000. Истината е, че най-голямата грешка беше допусната от Европейската комисия, която остави разрешаването на бежанската криза в ръцете на една-единствена държава - Турция. Това се превърна в лост в ръцете на президента Ердоган, който си позволява да го използва, за да шантажира Европа.

 

Нашият гост

Илияна Йотова е родена в София. От 1990 до 1997 г. е репортер, редактор, водещ и директор дирекция „Новини и актуални предавания” в БНТ. Депутат в 40-ото народно събрание. Евродепутат от 2007 г., зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност на Европейския парламент. Член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България