Евродепутат от ГЕРБ: Скоро не може да има безвизов режим със САЩ

От 1-ви май 2017 г. започва поетапното отпадане на визите за български граждани за Канада. Ангажимент за това е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с Бойко Борисов снощи.

До Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини, този срок може да бъде удължен до 1 май 2018-а, но не по-късно.

Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ, посочват от правителствената пресслужба.

Евродепутатът Емил Радев обаче подчерта пред БНР, че няма връзка между отпадането на визите за Канада и евентуалната отмяна на визовия режим за Съединените щати.

"Колкото до Канада, касае се до решение на правителството. Визите за САЩ трябва да отпаднат след решение на Конгреса. Така че в тази предизборна обстановка в САЩ, не е реалистично да се говори, че до края на тази година въобще може да има някакъв напредък по този въпрос", обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България