Еврозоната е в пат

евро, еврозона

Голямата сделка за реформа на Валутния съюз замина в бъдещето

ЕС с ново решение през юни

Неотдавна лидерите на ЕС говореха за голяма сделка за реформиране на валутния си съюз. Това не се случва. Европейските министри на финансите току-що одобриха пакет от реформи за укрепване на паричния съюз. Техният план е далеч от това, което е необходимо.

Новите предложения не са безполезни - всички стъпки за по-доброто подготвяне на еврозоната за справяне със следващата финансова криза са добре дошли. Но очевидно не успяват да се справят с най-важните слабости на системата: застраховка на депозитите и фискална политика. Повечето икономисти са единодушни, че еврозоната се нуждае от общо приемлива застраховка на депозитите, покриваща суми до 100 хил. евро ($114 хил.). Това би допринесло не само за консенсус в европейския банков съюз, но и да ограничи възможността слабите банки да дестабилизират правителствата, които в усилията си да държат стабилна системата вадят от кризата гнилите места на пазара с щедри финансови инжекции.

Европейските министри обаче отново не измислиха план. Работната група ще излезе с нови предложения през юни. Проблемът е, че това лутане продължава вече шест години. Европейската централна банка определя паричната политика за зоната като цяло, така че тя не може да подкрепи отделна държава в рецесия, което прави необходим такъв фискален механизъм. Франция и Германия сякаш са постигнали съгласие по идеята, но опозицията от другите изглежда я е блокирала. Министрите се съгласиха да променят Европейския механизъм за стабилност, спасителния фонд на еврозоната. И тук, обаче, реформите не са смели.

Министрите на финансите искаха да улеснят държавите, които имат по принцип стабилни фискални позиции, да се възползват от кредитна линия, когато условията го изискват - но промените оставят правилата, прикрепени към тези заеми, ненужно строги. На практика кредитните линии вероятно ще бъдат достъпни само за държави, които нямат нужда от тях. Имало ли някакъв напредък? Малко.

*Редакционен коментар на агенцията, заглавието е на в. „Труд”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения