Еврокомисарят ни ще отговаря за 4 ключови програми

Мария Габриел получи портфейл със 147 млрд. евро

С портфейл от близо 147 млрд. евро ще разполага еврокомисарят ни Мария Габриел. В новата Европейска комисия тя получи ресор „Иновация и младеж“.

"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви Фон дер Лайен.

В ресора на Габриел освен иновации и младеж влизат образование, култура и спорт, коментира пред „Труд“ евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той поясни, че нашият еврокомисар ще отговаря за програмата „Хоризонт Европа“ за научни изследвания и иновации, в която предвидените средства за периода 2021-2027 г. са 100 млрд. евро. В новия ресорна Габриел е и студентския обмен чрез „Еразъм“ с около 30 млрд евро.

Програмата "InvestEU" с 15 млрд евро, за която също ще отговаря еврокомисарят ни е за подкрепа на повече работни места, растеж и инвестиции. В портфейла на Габриел е и „Творческа Европа“ с предвидени 1,85 млрд. евро.

„Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да надградим.“ Това обяви Мария Габриел пред журналисти в Брюксел. Тя подчерта, че новият й ресор е признание признание за България.

Габриел обяви, че най-сетне под една шапка са обединени основни елементи на т. нар. "златен триъгълник" - наука, бизнес и образование. Тя припомни, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт Европа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България