Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Паоло Джентилони

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че блокът трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на подобен призив на френския президент Еманюел Макрон, съобщи AFP.

Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете на Европейския съюз, са създадени по времето на финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани, каза Джентилони пред изданието Sueddeutsche Zeitung.

"Имаме различни предизвикателства сега: борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период", каза той в коментари, преведени на немски език.

Пактът на ЕС за растеж и стабилност ограничава бюджетния дефицит до три процента от брутния вътрешен продукт и общия дълг до 60 процента от БВП в държавите-членки. Някои страни са постигнали спазване или през години на икономии, или на икономически късмет, докато други изостават с огромни планини от дългове. Критиците отдавна твърдят, че страните се нуждаят от по-голяма гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борба с кризите. Макрон наскоро добави гласа си към призивите на държавите от ЕС да бъде разрешено да "развържат кесиите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа