Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

Европейската комисия смята, че най-младата членка на Европейския съюз Хърватия е изпълнила необходимите условия за присъединяване към Шенгенската зона, предаде ДПА.

"Поздравявам Хърватия за нейните усилия и постоянство в изпълнението на всички необходими условия за присъединяване към Шенген", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, като призова страните членки на Шенгенската зона да "предприемат правилните стъпки" за включването на Хърватия.

Освен прилагането на шенгенските правила в области като защита на данни, полицейско и правно сътрудничество, визова политика, Хърватия предприе и необходимите мерки за управление на външната граница на ЕС, констатира Европейската комисия.

Хърватия продължава да спазва и стандартите на ЕС, свързани с основните човешки права, отбеляза комисията.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви на пресконференция днес, че влизането на Хърватия, а също и на България и Румъния, ще позволи да се "подсили" още повече Шенгенското пространство, предаде АФП.

Бъдещото присъединяване към Шенген на Хърватия, но също и на България и Румъния, е още повече уместно и необходимо на фона на сегашните предизвикателства, свързани с миграциите и сигурността, подчерта той.

Аврамопулос повтори призива си за "връщане към нормално функциониране на Шенген без проверки на вътрешните граници", след като шест страни /Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Австрия и Франция/ въведоха отново за шест месеца временното възстановяване на проверките, най-вече от съображения за сигурност.

България и Румъния, които са членки на ЕС от 2007 г., са в готовност да се присъединят към Шенген от 2011 г., но някои страни, сред които Холандия, бяха резервирани за това присъединяване, припомня Франс прес.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа