Еврокомисар Корина Крецу: Изключително съм щастлива от днешното решение за Банско (НА ЖИВО)

Еврокомисар Корина Крецу (л), министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов

БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на "Труд".

Изключително съм щастлива от , което ще позволи едно по-голямо развитие на региона на Банско в бъдеще.

Това заяви еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу на брифинг с министъра на Туризма Николина Ангелкова и кмета на община Банско Георги Икономов относно промените в Плана за управление на НП "Пирин".

"Виждам в Банско туристи от Сърбия, Гърция, Македония и разбира се от родната ми Румъния", каза Крецу.

Тя сподели, че от два дни е тук и е впечатлена от красивия курорт. "Виждам една прекрасна планина, не видях нищо нередно. Смятам, че България е пример за един добър и балансиран туризъм", каза Крецу. Надявам се, че по време на европредседателството България ще успее да насочи вниманието към Източна Европа. Днешното решение на министерския съвет е един коледен подарък за Банско и за Европа в смисъл на добро развитие на регионите", каза още Крецу.

Приятно ни изненада решението на Министерски съвет, каза на свой ред Николина Ангелкова, министър на туризма. "Аз като министър съм щастлива, че се прие разширението на Плана за управление на Пирин, с уточнението и е правилно, че всяко инвестационно намерение за изграждане на съоръжения следва да премине всички процедури и ОВОС и други", посочи тя.

"С днешното решение се отваря възможността да се подаде инвестационно намерение за втора кабинка и много благодаря на премиера и всички, че се прие. От днес всичко е в ръцете на концесионера и трябва да продължим да развиваме Банско. Ние настоявахме толкова за втора кабинка, защото искаме то да стане целогодишен курорт, а чрез лифта ще има по екологичен достъп до планината", коментира още министър Ангелкова. Тя обясни, че е в отпуска и решението я е заварило в зимния курорт, където ще посрещне Нова година заедно с еврокомисар Крецу.

Това днешно решение ни зарадва много и за това решихме да дадем брифинг заедно, обясни Николина Ангелкова.

"Благодаря на цялото правителство и на премиера Борисов, това е полезно за целия регион, и искам да уверя минстър-председателя, че зад това решение стоят всички кметове от региона", заяви на свой ред кметът Икономов. По думите му, то не касае само Банско, а е първа стъпка към развитието на туризма въобще.

Оттук насетне предстоят дълги процедури, като всяко решение ще минава през всички екологични оценки, които се изискват по закон. "Ние гарантираме, че всички процедури ще минат през екологичните процедури, няма да се отсече нито едно дърво без нужда. Настояваме за това решение от 8 години", каза Икономов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика